avioni
Foto: Alo/Instagram/192.rs

Kasno popodne u sredu (6.9.2023) iznad centralnih delova Beograda mogli su da se čuju i vide helikopteri Vojske Srbije u niskom preletu, uključujući i najveći i najsavremeniji namenski borbeni helikopter kojim RViPVO raspolaže, Mil Mi-35, prenosi Telegraf.

Mi-35M su, kada je nabavljen zbog svoje ubojitosti ali i činjenice da je oklopljen i otporan na puščanu paljbu, domaći mediji prozvali "leteći tenk" i "vatrene kočije". Najveća poletna massa mu je do impresivnih 12 tona a nosi navođene rakete Šturm ili Ataka za borbu protiv tenkova ili bunkera, nevođena raktetna zrna kalibra 80 mm i kontejnere sa topovima od 23 mm.

Pored Mi-35M, iznad Beograda primećeni su i helikopteri Mi-17 i Airbus H145M u naletu iz smera istoka prema zapadu duž Bulevara Kralja Aleksandra, iznad Skupštine Srbije, centralnih gradskih ulica i Kalemegdana

Neke je ovaj prizor sigurno impresionirao, nekog možda i uznemirio a razlog je - uvežbavanje naleta vazduhoplova RViPVO nad promociji potpoučnika Vojske Srbije koja će biti održana na platou ispred Narodne skupštine u subotu 9. septembra sa početkom u 11 časova

"Zbog uvežbavanja protokola svečane promocije, vazduhoplovi Vojske Srbije nadletaće područje Beograda od 7. do 9. septembra 2023. godine", obavestilo je danas Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading