Defile
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug Sava Radovanovic

Memorijalnim defileom i scensko-muzičkim performansom u centru srpske prestonice svečano je obeležen Dan oslobođenja Beograda, čime su i započeli Dani slobode koji će trajati do 1. novembra.

Na čelu defilea bio je Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane i oni su nosili replike zastava brigada koje su učestvovale u oslobođenju Beograda. Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da se Dani slobode obeležavaju bez pravljenja ideoloških razlika između Prvog i Drugog svetskog rata.

Defile

Foto: Tanjug Sava Radovanovic

 

Manifestacijom „Dani slobode“ sećamo se ljudi koji su svojom borbom omogućili da živimo i stvaramo u slobodi, a ta borba za slobodu prevazilazi sve granice, ona briše jezičke i kulturne barijere, ujedinjuje civilizacije.

- Mi smo zahvalni ljudima koji su dali svoje živote da bismo mi danas mogli da živimo u slobodnom Beogradu. Želimo da se sećamo svojih heroja, da učimo iz sopstvene prošlosti i ne želimo da zaboravimo sopstvenu istoriju. Upravo zbog toga mi slavimo od 20. oktobra do 1. novembra Dane slobode, kako smo ih nazvali - naveo je Nikodijević.

Tokom Dana slobode biće održan niz manifestacija. Najavljeni su i Dani saveznika, gde će svakom od srpskih saveznika iz svetskih ratova biti posvećen po jedan dan.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading