NAJNOVIJI PODACI IZ HRVATSKE Broj zaraženih očekivano raste, službe reaguju na vreme

Nacionalni štab civilne zaštite u Hrvatskoj saopštio je da ima 36 novih slučajeva zaraženih, što čini ukupan broj od 418. Takođe, troje hrvatskih vojnika u Litvaniji ima simptome.

Hrvatska, Zagreb
Hrvatska, Zagreb, Foto: EPA

- Uzlazni krak krivulje je očekivan, važno je da epidemiološke službe deluju promptno. Nije nam lako, ali miislim i dalje da zdravstveni sistav adekvatno reaguje na epidemiju - rekao je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš na konferenciji za novinare.

U Hrvatskoj je ukupno testirano 3.392 uzoraka, a 10 osoba je na respiratoru. Sedmoro ljudi je na respiratoru u Zagrebu, dvoje u Osijeku i jedan u Rijeci. Prosečna starost bolesnika na respiratoru je 61 godina, a većina njih ima i druge hronične bolesti, rekao je Beroš.

Prosečna starost obolelih je 49,4 godina, u samoizolaciji je 20.000 građana, više od 2.000 kontakata se intenzivno prati, a 150 osoba je u karantinu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Hrvatske.

Među zaraženima je i 15 bolničkih lekara, jedan porodični lekar, pet specijalizanata, sedam medicinskih sestara i jedan biohemičar.

Pozitivna na koronavirus su i tri pripadnika kontingenta Hrvatske vojske u Litvaniji, četvrti je u procesu testiranja, a 39 vojnika je u samoizolaciji, rekao je savetnik načelnika Glavnog štaba za zdravlje general Boris Zdilar.

Na današnjoj konferenciji za novinare prvi put je između članova Nacionalnog štaba i novinara postavljena staklena barijera koja sprečava kontakt i prenos virusa.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi