Ukoliko se vozite gradskim prevozom, uskoro će uslediti velike promene! Važi za autobuse sa dvoje ili više vrata
EPA/ANDREJ CUKIC

 

Novim Zakonom predviđeno je postavljanje kamera u autobuse kod svakih vrata kako bi se izbegle neseće koje su u poslednje vreme učestale, rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja

- Autobusi sa dvoje ili više vrata imaće kamere koje ne snimaju, već koje služe da vozači mogu da vide putnike. Često se dešava da vozači ne vide na ogledala. Ovo je veliki problem. Ako je zglobni autobus u situaciji da mora da obiđe neko vozilo da bi ušao u stanicu, vozač ne vidi treća i četvrta vrata. Postoje senzori, ali ti senzori se isključe čim dođe autobus kod nas, jer građani imaju običaj da stoje baš u tom delu, a ako senzor radi, vozač ne može da krene. Dešavaju se incidenti, posebno na trećim vratima. Hajde da ispratimo tehnologiju i da olakšamo vozačima kojima uopšte nije lako. Četvrta vrata su od ogledala udaljena 18 metara, a ogledalo ne prikazuje realnu, već udaljenu sliku, zamislite kako to vozač vidi kada je mrak, kiša... Novi autobusi stižu već sa kamerama, ali za stare treba ovo uvesti. Jedna kamera košta otprilike kao jedna ili dve rezervne gume za autobus - rekao je Okanović.

I gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević potvrdio je da u pojedinim autobusima kamere koje snimaju, ne pokrivaju sve.

- Kad govorimo o kamerama, sva vozila imaju kamere u sebi. Prevoznici ih redovno kontrolišu i vrše kontrolu video nadzora. Imamo jedan broj GSP-ovih vozila koje imaju samo tri kamere u sebi, ali je veoma mali procenat takvih vozila. Ta treća kamera snima od prvih do poslednjih vrata, ali između redova, ne pokriva sve - kaže Vasiljević.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading