Konačno: STOP za uznemiravanje telefonskom prodajom!
Foto: Shutterstock/zhu difeng

Najvažnije novine usvojenog  Predloga zakona o zaštiti potrošača su uvođenje Registra „Ne zovi“, evidencije potrošačkih sporova u sudovima, kao i obaveza trgovca da sačini proračun za pružanje usluge čija je vrednost veća od 5.000 dinara.

Izvršeno je i usklađivanje sa propisima EU u oblasti turizma, tačnije delimična harmonizacija sa Direktivom o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, a unapređen je  i postupak vansudskog rešavanja potrošačkog spora i uvedeni su i prekršajni nalozi za pojedine prekršaje trgovaca.

- Registar „Ne zovi“ znači da se zakonom propisuje da potrošači koji ne žele da primaju pozive trgovaca putem telefona ili da dobijaju SMS i MMS poruke u svrhu prodaje i promocije, mogu podneti zahtev operatoru elektronskih komunikacija sa kojim imaju zaključen ugovor, da im se telefonski broj, fiksni ili mobilni, upiše u Registar - objašnjavaju u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Konačno: STOP za uznemiravanje telefonskom prodajom!

Foto: Shutterstock

 

Trgovci koji i pored toga što je potrošačev broj upisan u Registar, pozovu potrošača da nešto nude na prodaju, biće kažnjeni!

- Ovim registrom administrira Republička agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge, a omogućava se efikasniji način prevencije nasrtljive poslovne prakse trgovaca koja je usmerene na sve potrošače, a najviše na stariju populaciju, odnosno penzionere – kažu iz Ministarstva.

Ministarka Tatjana Matić podsetila je da je 9. juna ove godine počela i realizacija IPA 2018 EU projekta „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji kao odgovor na nove tržišne izazove“, koji će dodatno obezbediti efikasno sprovođenje zaštite potrošača, kao i usklađenost sa pravnim tekovinama EU.

Kazne i do dva miliona

Zakonom se uvodi izricanje prekršajnih naloga za trgovce koji pozivaju ljude koji se nalaze u registru „Ne zovi“. Predviđene kazne su od 50.000 dinara za pravna lica i 8.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, dok će se kazna za preduzetnike kretati od 30.000 dinara. U slučaju da trgovac ne postupi po prekršajnom nalogu, kazne mogu da budu od 300.000 do dva miliona dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading