Ako se spremate da praznike provedete van zemlje proverite koje potvrde traže na granicama
FOTO TANJUG/ ALEKSANDRA PLAVSIC/ VOJNET

 

Epidemijska situacija je znatno bolja nego u novembru, ali epidemiolozi upozoravaju na veliki rizik od predstojećih praznika, slavlja i dolaska velikog broja ljudi iz inostranstva, posebno iz zemalja sa velikim brojem zaraženih i sve više slučajeva omikron soja.

Njihovi apeli za uvođenje strožih mera su bez odgovora, bar za sada. Putanja od piste do prtljaga, za putnike iz sedam afričkih zemalja već tri nedelje je drugačija.

Njihovi apeli za uvođenje strožih mera su bez odgovora, bar za sada. Putanja od piste do prtljaga, za putnike iz sedam afričkih zemalja već tri nedelje je drugačija.

Zbog omikron soja pooštrene su kontrole na Aerodromu "Nikola Tesla". Zato iz aviona prvo dolaze na šalter sanitarne inspekcije.

"Putnik kada stigne u zonu pasoške kontrole, u RS ima zakonsku obavezu da ukoliko dolazi iz zaraženih područja da se sam prijavi organima ministarstva zdravlja odnosno graničnom sanitarnom inspektoru", objašnjava granični sanitarni inspektor Raša Milanov.

Ako se spremate da praznike provedete van zemlje proverite koje potvrde traže na granicama

FOTO TANJUG/ ALEKSANDRA PLAVSIC/ VOJNET

 

 

Takvih je do sada bilo osamnaest.

"Tim putnicima se nakon obavljenog razgovora, uzete epidemiološke anamneze izriče usmeno rešenje na zapisnik kojim se nalaže mera karantina u kućnim uslovima. Ti putnici kada dođu na adresu u kojoj će boraviti ili adresu prebivalištu moraju 14 dana da provedu u karantinu. Prilikom ulaska u zemlju, ti putnici nakon sanitarne obrade, na licu mesta mogu da se testiraju na samom graničnu prelazu na aerodromu. Ukoliko ne žele da se tu testiraju imaju obavezu da u roku od 24 sata prijave nadležnoj laboratoriju u mestu boravka radi testiranja", kaže Milanov.

Putnika sa liste zemalja s posebnim rizikom od unošenja omikron soja na Batrovcima nije bilo. Kovid mere se poštuju, službenici opremljeni mobilnim aparatima sa QR kod aplikacijama i za Evropsku uniju i našu zemlju.

Organičenja za putnike su različita, zavise iz kojih zemalja dolaze i sporazuma o priznavanju dokumenata.

Slična pravila i na drugim graničnim prelazima. Na Gradini nema čekanja, nešto je više putnika na izlazu iz Srbije, pre sve bugarskih državljana, koji zbog praznika putuju iz zemalja Evropske unije u domovinu.

Od toga iz koje zemlje zapadne Evrope se kreće i gde vam je konačno odredište zavisi i da li vam traže pi-si-ar što može dodatno da produži vreme provedeno na granici.

Rigoroznije mere za sve uvela je Austrija - ko ulazi bez pi-si-ar testa, a nije primio buster dozu moraće u desetodnevni karantin. I u Švajcarskoj na snazi nova pravila - i vakcinisani, i nevakcinisani moraju imati pi-si-ar ili antigenski test ne stariji od 24 sata.

Dva dana ranije, istu meru sa ograničenim rokom uvela je i Grčka - negativan test biće potreban dok ne prođu praznici.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading