FONTANA ZA LAZU I LENKU  Pesnik Pero Zubac i prof. dr Radomir Čolaković predlažu da naši Romeo i Julija dobiju obeležje u Novom Sadu
Foto: Alo/ilustracija

Kada sa književnik i psiholog nađu na istim talasnim dužinama rodi se genijalna ideja da Novi Sad, koji je nedavno proglašen za Evropsku prestonicu kulture, oživi sećanja na istinitu životnu priču koja podseća na dramu „Romeo i Julija“ i da čuveni srpski pesnik Laza Kostić i grofica Lenka Dunđerski dobiju trg i fontanu!

Pero Zubac, autor čuvene ljubavne poeme „Mostarske kiše“, prvi je izneo ovu zamisao na svetlo dana, a klinički psiholog prof. dr Radomir Čolaković, redovni profesor Univerziteta Istočno Sarajevo, odmah mu se pridružio i 31. januara ove godine se obratio Gradskoj upravi za kulturu Novog Sada. U dopisu je predložio da se „našim ljubavnicima iz Verone“ na teritoriji Novog Sada napravi fontana sreće. Turisti će u tom kulturnom kutku moći da saznaju sve o Lazinoj i Lenkinoj tragičnoj ljubavnoj priči, da su se zaljubili na prvi pogled 1891. kada je pesnik ima 50, a Lenka samo 21  godinu, kao i detalje da je poeta bežao od prelepe grofice, koja je svirala klavir i govorila nekoliko jezika, da joj je nudio druge prosce, među kojima je bio i tada mladi naučnik Nikola Tesla. Tamo bi se rasvetlila istinska šekspirovska tragedija koja se uplela u život grofice i velikog pesnika, da se oženio bogatom miraždžikom, a da je Lenka iznenada umrla, na svoj 26. rođendan od tifusne groznice, kako je zvanično saopšteno, mada je bilo indicija da se otrovala, dok je on do kraja života patio.

Zanimljivo je da je dr Čolaković dobio odgovor od Gradske uprave za kulturu baš na Dan zaljubljenih, 14. februara ove godine, u kojem se navodi da je predlog za spomen-obeležje prosleđen Savetu za kulturu Skupštine Grada Novog Sada na dalju nadležnost.

FONTANA ZA LAZU I LENKU  Pesnik Pero Zubac i prof. dr Radomir Čolaković predlažu da naši Romeo i Julija dobiju obeležje u Novom Sadu

Foto: Alo/ilustracija

 

 - U ovoj neobičnoj priči su se našle duhovne frekvencije književnika i psihologa. Ranije sam se družio sa pesnicima, naročito sa Duškom Trifunovićem, koji je bio veliki prijatelj sa Perom. Pre oko mesec dana sam slučajno sreo Peru Zupca na pijaci i stao sam da ga pozdravim, ali me je on preduhitrio, govoreći: „Mi se znamo. Baš tražim tvoj članak, jer pišem biografiju“. Poslao sam mu članak u kojem sam podržao njegovu ideju o spomeniku Lazi i Lenki i odmah mi je palo na pamet da to treba sprovesti u delo! Poslao sam mejl gradonačelniku, a on je to prosledio dalje - zadovoljno kaže prof. dr Čolaković i dodaje da već ima u glavi kako bi to izgledalo.

 - To će biti mnogo atraktivnije od monotonih bista. Zamisao je da to bude trg sa fontanom, lepšom od one u Veroni, sa prikladnim natpisom i stihovima Lazine najpoznatije pesme „Santa Maria della Salute“. Fontana bi bila okružena klupama tako da zaljubljeni mogu da bacaju novčiće za sreću. Tamo bi mogli da se održavaju dani Laze i Lenke što bi bilo od značaja za istoriju, kulturu i turizam. Ovim trgom bi se ponosio Novi Sad, koji je proglašen Evropskom prestonicom kulture i tako postao jedan od 60 gradova koji su poneli ovu titulu - navodi profesor.

Poznato je da je Laza Kostić sedam godina posle dramatične romanse napisao najlepšu srpsku ljubavnu pesmu „Santa Maria della Salute“ kojom je Lenki podigao neprolazni i veličanstven spomenik.

„Zar meni jadnom sva ta divota? Zar meni blago toliko sve? Zar meni starom na dnu života ta zlatna voćka što sad tek zre? Oh, slatka voćko tantalska roda što nisi meni sazrela pre? Oprosti moje grešne zalute Santa Maria della Salute“, napisao je poeta u briljantnoj pesmi.

Lenka Dunđerski je presvisla od tuge!

FONTANA ZA LAZU I LENKU  Pesnik Pero Zubac i prof. dr Radomir Čolaković predlažu da naši Romeo i Julija dobiju obeležje u Novom Sadu

Foto: Alo/ilustracija

 

 

Lenka je umrla u svojoj hotelskoj sobi u bečkom hotelu „Bristol“ naočigled svoje majke. U grob je odnela tajnu o velikoj ljubavi sa slavnim pesnikom i uzroku svoje smrti, mada se pretpostavlja se da je presvisla od tuge za boemom. Bila je najmlađa od petoro dece Lazara Dunđerskog, imućnog Srbina u Vojvodini, velikog proizvođača i trgovca žitom i dobrotvora čija porodica vodi poreklo iz Gacka u Hercegovini, i njegove žene Sofije. Sahranjena je u Srbobranu, u kripti porodične kapele Sveti Đorđe. Umrla je na Svetog arhanđela Mihaila, kada vernici masovno dolaze u Veneciju da se poklone pravoslavnoj ikoni Bogorodice, donete sa Krita. Pre smrti Laza je zaveštao 1.000 kruna Manastiru Krušedol da se svake godine na dan Arhanđela čita molitva za spas duše Lenke Dunđerski i isto toliko Manastiru Ravanica u Vrdniku da se na Vidovdan moli za pokoj duše Julije Palanački, koju je oženio.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading