PREMINUO DUŠAN ČKREBIĆ Telegrame saučešća uputili predsednik Vučić i general-major Vidosav Kovačević
Printscreen

Telegrame saučešća porodici Dušana Čkrebića uputili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik SUBNOR-a Srbije general - major Vidosav Kovačević, navodi se u saopštenju.

Dušan Čkrebić rođen je 7. avgusta 1927. godine u Nišu.

Učestvovao je kao dobrovoljac na Sremskom frontu, kao i u završnim operacijama za oslobođenje Jugoslavije u Trećem kragujevačkom bataljonu Prve proleterske udarne brigade, a iz rata se vratio odlikovan Ordenom za hrabrost i oficirskim činom.

Diplomirao je 1953. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a uža struka mu je bila elektro-energetika.

Bio je podsekretar u Republičkom sekretarijatu za privredu, pri čemu se posebno bavio energetskim razvojem Srbije, a bio je i predsednik Privredne komore Srbije.

Tokom političke karijere bio je i predsednik Izvršnog veća SR Srbije (1974-1978.), predsednik Skupštine SR Srbije (1978-1982), predsednik CK Saveza komunista Srbije (1982-1984.) i predsednik Srbije (1984-1986.).

Čkrebić je nosilac više domaćih i stranih odlikovanja, među kojima Jugoslovenskog ordena zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, kao i najvišeg ordena Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog Save prvog stepena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading