PAKUJTE KOFERE Antigenski i ostali testovi postaju stvar prošlosti: Putujte na more bez kovid ograničenja!
Pexels
PAKUJTE KOFERE Antigenski i ostali testovi postaju stvar prošlosti: Putujte na more bez kovid ograničenja!

Foto: Youtube/Printscreen

 

Među prvima je, još 1. maja, Grčka ukinula skoro sve mere, ali je savet da se ipak pre puta popuni PLF obrazac, jer, u slučaju da se tamo razboilite od korone lečenje će vam biti pokriveno samo ako imate uredno popunjen taj obrazac i to pre ulaska u zemlju.

I direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić potvrdio je da će građanima Srbije za ulazak u Crnu Goru i ove godine biti dovoljna lična karta.

- Odrasli će granicu moći da pređu sa ličnom kartom, a pasoš će kao i prethodne dve godine biti neophodan samo za maloletnu decu - rekao je Seničić i dodao da će, u jednom trenutku, samo sa ličnom kartom moći da se uđe i u Tursku, ali da se još ne zna kada će to tačno biti, budući da odluka o tome još nije usvojena.
turski horoskop

Foto: Shutterstock

 

I u Tursku bez negativnog testa

Za ulazak u tursku od 1. juna više nije potreban negativan PCR ili brzi test na koronavirus i to važi na svim graničnim prelazima, objavio je list Hurijet. Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske uputilo je cirkularno pismo guvernerima 81 provincije u toj zemlji u kojem ih obaveštava o ukidanju obaveze posedovanja negativnih rezultata PCR-a ili brzog testa na koronavirus za ulazak u zemlju preko svih graničnih prelaza - vazdušnih, kopnenih, železničkih i pomorskih, prenosi Interfaks. Ranije su turisti bez potvrde o vakcinaciji ili potvrde o preležanom kovidu-19 za ulazak u Tursku morali da prilože negativan PCR test urađen najmanje 72 sata pre ulaska, ili antigen test ne stariji od 48 sati.Turska je od 30. maja ukinula i obavezno nošenje maski, a to pravilo je ostalo na snazi samo u medicinskim ustanovama.

Grčka

Od 1. maja, državljani Srbije bez ograničenja mogu da putuju u Grčku, jednu od najomiljenijih destinacija za letovanje. Iako potvrda o vakcinaciji ili preležanom kovidu 19, ili negativan PCR ili antigenski test više nisu potrebni, tokom boravka je neophodno da se svi turisti pridržavaju mera koje su na snazi.

I dalje je nošenje maski u zatvorenom prostoru obavezno za sve, osim za decu mlađu od četiri godine i one koji imaju respiratorne probleme.

Hrvatska

Hrvatska je, takođe, ukinula epidemiološke mere za ulazak putnika 1. maja. Sada za prelazak granice važe pravila koja su bila na snazi pre početka pandemije koronavirusa. Maske su, kao i kod nas, obavezne jedino u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite.

Crna Gora

Vlada Crne Gora je donela novi set mera koje će biti na snazi od 25. maja do danas, 2. juna, kada se očekuje da će ostati na snazi da državljani Srbije nesmetano mogu da ulaze u zemlju, bez ikakve potvrde. Tokom boravka je preporučeno držanje fizičke distance i obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima gde je to naglašeno.

Egipat

Za posetu Egiptu državljani Srbije i dalje moraju da ispunjavaju jedan od sledećih uslova: da imaju potvrda o vakcinaciji (od primanja druge doze mora da prođe 14 dana) ili negativan PCR test sa kju-ar kodom, ne stariji od 72 sata ili

negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati ili potvrdu o preležanom korona virusu koja nije starija od šest meseci

Ova pravila ne važe da decu mlađu 12 godina. Putnici moraju da popune formular o vakcinaciji, a to mogu učiniti onlajn.

Obavezno je nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu.

Italija

Propisane mere u dalje važe za građane Srbije, ali, kako Alo! saznaje u Ambasadi Italije u Beogradu, očekuje se da će ovih dana stići nova odluka prema kojoj će naši turisti moći da ulaze bez epidemioloških ograničenja. Do tada, poseta Italiji je ograničena za neke državljane Srbije, u zavisnosti od vrste primljene vakcine. U Italiju je moguće ući pod uslovom da putnik poseduje EU digitalni sertifikat (u odnosu na vakcine dostupne u Srbiji, priznaju se Fajzer, Moderna i AstraZeneka), s tim da druga doza važi devet meseci. Omogućen je ulazak u državu svima koji su primili prve dve doze Sputnjik ili Sinofarm vakcine, uz treću dozu cepiva koje priznaje EU, potvrda o preležanoj bolesti, ne starija od šest meseci ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati. Potvrde o vakcinaciji moraju biti na italijanskom, engleskom, francuskom, španskom ili nemačkom jeziku. U suprotnom moraju biti prevedene na jedan od ovih jezika kod sudskog tumača. Ova ograničenja se ne primenjuju na decu mlađu od šest godina. Maske su i dalje obavezne u zatvorenim prostorima i javnom prevozu.

Austrija

Sva ograničenja ulaska u Austriju u vezi sa kovidom 19 su ukinuta. Dokazi o vakcinaciji ili testiranju više nisu potrebni za ulazak i tranzit.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading