MLADI  PRVI NA UDARU MAJMUNSKIH BOGINJA Stručnjaci objašnjavaju zašto su starije generacije zaštićenije
TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

O slučaju osobe kod koje je u Srbiji potvrđen prvi virus majmunskih boginja, dr Ana Gligić, viši naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Beogradu, specijalista mikrobiolog i virusolog, kaže da su virusi velikih i majmunskih boginja - srodni.

Ona navodi da su majmunske boginje bile vrlo aktuelne u vreme epidemije velikih boginja (variole vere) u Africi.

-Tada sam pratila šta je oko 20 naučnika radilo na majmunskim boginjama. Poreklo variole nije poznato do danas. Tada se smatralo da treba dobro proučiti majmunske boginje kako bi se utvrdilo da nisu možda od njih evoluirale i promenile se pasažiranjem na životinjama, a ovaj virus tako prešao u variolu - navodi dr Gligić.

Generacije vakcinisane do 1980.godine su zaštićene

-Znači, ova dva virusa su srodna. Ako je neko preboleo majmunske biće zaštićen od variole i obrnuto, ko je vakcinisan protiv variole  biće zaštićen od majmunskih boginja. Pritom, iako nijedna vakcina ne može da štiti sto odsto, klinička slika će svakako biti blaga i proći će na nogama, tako da osoba neće doći do bolnice - kaže dr Gligić.

Prema rečima dr Gligić do 1980. godine SZO je proglasila  da se njihovim naporima suzbije variola, što je uključivalo i masovnu vakcinaciju po svetu čime je variola iskorenjena.

MOGU BITI SMRTONOSNE U OVOM SLUČAJU Ovo su simptomi majmunskih boginja - Alo.rs

-Generacija koja od 1980.godine u svetu i u našoj zemlji do danas nije vakcinisana protiv velikih boginja, sada je osetljivija prema majmunskim boginjama - navodi dr Gligić. 

Virus majmunskih boginja bi mogao da ojača.

Naša sagovornica napominje da treba da imamo u vidu da se majmuni hrane voćem, koje se iz Afrike distribuira širom sveta. Ipak, za veliki broj slučajeva koji su sada otkriveni, nema podataka da imaju kontakt sa Afrikom, niti sa nekim odande.

-Majmunske boginje nisu tako opasne. Panika se digla zato  što one neće kao korona mutirati, jer je to druga vsrta virusa, to jest DNK, za razliku od korone. Evolutivni put prenošenja virusa sa majmuna na čoveka je jako kratak, pošto su u pitanju dve srodne vrste. Naime, ćelije čoveka i majmuna su vrlo bliske - objašnjava dr Gligić.

Ona podseća da je uvek govorila da kada virus pređe iz divljine na čoveka, virus se bori da opstane. A ovde kada pređe sa majmuna na čoveka, on je prešao skoro na identičan supstrat.

-Bojim se da bi, suprotno svim pravilima koje znamo o virusologiji, ovaj virus prelaskom sa čoveka na čoveka mogao da ojača. To je opasnost koja preti. Sada nema te opasnosti - kaže dr Gligić i dodaje

-Ali, ako krene masovno da se prenosi sa čoveka na čoveka, moglo bi se desiti da ojača suprotno koroni.Da bi se to izbeglo, sada je potrebno da se otkrivaju slučajevi  i da se oko njih zatvara krug - upozorava dr Gligić.

Postoji još jedna opasnost, kako ističe dr Gligić. 

-Moglo  bi se desiti da ovaj virus pređe sa čoveka na životinju, što je do sada nepoznato, jer je uvek bilo obrnuto.  Sada se bojim da čovek ne zarazi mačku ili kuče i da napravimo endemska žarišta - podvlači dr Gligić. 

A zbog ove dve opasnosti - da srodnosti  majmuna i čoveka virus može da ojača, kao i zbog eventualne mogućnosti da se prenese na životinje iz okruženja - virus majmunskih boginja bi postao globalni problem, zaključuje dr Gligić. 

Nema nikakve opasnosti

-Oni koji su vakcinisani do 80.godine biće delimično zaštićeni i imaće relativno  manje šanse da obole za razliku od osoba koje su mlađe od 50.godina. Ali, uopšte nema šanse da se neko razboli. Taj jedna potvrđen slučaj je kao ni jedan. I nema nikakve opasnosti da se proširi, jer to nije lako prenosiva bolest - tvrdi za portal dr Radmilo Petrović, epidemiolog u penziji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading