OPLJAČKANI STE, A NISTE NI KRENULI NA PUT Džeparoši koriste nove cake, a evo koje je mesto gde APSOLUTNO caruju!
Foto: Shutterstock/LeaDigszammal

Sezona putovanja i godišnjih odmora polako počinje da se zahuktava, a uz svu radost, morate da budete na velikom oprezu, jer su se i džeparoši dobro pripremili za letnju sezonu. Kada krećete na letovanje, organizovanim prevozom, uz plaćen aranžman, kartu, prtljag i dobro raspoloženje, obavezno ponesite i oprez.

Oni sada ordiniraju na lokacijama gde kreću turistički autobusi i sve je više Beograđana koji su opljačkani pred samo putovanje. Sa ovim problemom se putnici susreću već godinama, uvek nekome presedne putovanje i pre samog polaska, iako se lokacije polazaka autobusa često menjaju. Džeparoši se uvek prilagode trendu.

- Imali smo saradnju policije, komunalne milicije, dolazili su na polaske, pokušavali da nas zaštite, putnike pre svega, ali ni te službe ne mogu da rade samo za nas i da borave ceo dan tokom leta na raznim parkinzima po Beogradu - kaže Vladimir, vlasnik turističke agencije.

HAPŠENJE U NOVOM PAZARU ZBOG PLJAČKE KLADIONICE: Osumnjičeni ekspresno pronađen brzom akcijom policije

Priča nije nova i ponavlja se iz godine u godinu. Menjaju se samo lokacije jer džeparoši prate svaku promenu lokacije za polazak autobusa. Ulaze u vozila gde su im kao na dlanu stvari koje pravi putnici često ostavljaju na sedištima.

OPLJAČKANI STE, A NISTE NI KRENULI NA PUT Džeparoši koriste nove cake, a evo koje je mesto gde APSOLUTNO caruju!

Strahinja Babović

 

 

Tako već godinama nekome presedne putovanje i pre samog polaska. Agencije to znaju, nemoćne su da pomognu putnicima ukoliko su već opljačkani, ali pokušavaju da im, slanjem poruka, skrenu pažnju na opasnost.

- Nažalost mi u Beogradu nemamo zvanično polazište i samim tim ta polazišta turističkih autobusa su više-manje ad-hok pronađena od strane agencija, dakle, potpuno su neobezbeđena, bez video-nadzora, bez bilo kakve ograde i samim tim sva ta polazišta su izvanredna meta i mesto gde operišu lopovi i džeparoši - rekao je Vladimir.

Hapšenje džeparoša je nadležnost policije, ali najbolje je da do krađe i ne dođe. Zato treba biti oprezan. Nikada ranac ne držite na leđima, jer ga ne vidite, a lopovi su spretni.

Sve svoje stvari, pogotovo novčanik i dokumenta, držite uz sebe, ne ostavljajte ih u autobusu bez nadzora niti u kafiću. Sekudne su u pitanju. Budite na oprezu, jer su se i džeparoši, kao i vi, dobro pripremili za letnju seoznu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kalesu

07.07.2022 11:33

A stvar sa krađama u autobusima se tako lako rešava: skoro nikada vozač nije jedini član posade (uglavnom na duže vožnje idu, po pravilu, dva vozača), a i da jeste, dogovori se sa nekim da ostane malo u vozilu. Poznato je da lopovi ne vole svedoke. Čim se prvi (putnik ili član posade) vrati u vozilo, onaj koji je ostao može po osveženje ili zakusku. Stvar dogovora i uopšte nije teško.