ROĐENDAN Alo! u poseti beogradskom zoološkom vrtu: Muja najstariji aligator na planeti
Alo/Vladimir Markovic

Najpoznatiji stanovnik beogradskog Zoološkog vrta je aligator Muja. On je zvanično najstariji aligator na svetu.

PR ZOO vrta Andrej Manojlović, za ALO! je rekao da Muja sada kao deka u zrelim godinama, najviše vremena provodi dremajući na suncu.

- Još se dobro kreće, u ovom delu godine živi na otvorenom, kad je temperatura niža bude u zimovniku koji je specijalno napravljen za njega, tu ima optimalne uslove za život, reguliše mu se temperatura vazduha, vode i vlažnosti - objašnjava PR ZOO vrta.

- Redovno jede, ribe, piliće, manje sisare, po obroku pojede dva tri velika pileta, ili toliko ribe, ogromnog pacova, nije to ogromna količina jer ne smeju da mu daju više jer bi mu ugrozilo zdravlje s obzirom na godine zbog kojih se slabo kreće, dok je bio mlađi i aktivniji je jeo češće, sada se hrani na 14 dana - precizirao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, Muja je u Beograd stigao 1937. godine, odmah posle otvaranja zoološkog vrta. Po nekim fotografijama se procenjuje da je tada imao dve godine, jer je dokumentacija izgorela u bombardovanju 1944. godine.

- Prosečan životni vek aligatora njegove vrste u prirodi je 50 godina, naš je već na polovini devete decenije - ponosno ističe Andrej Manojlović.

Muja je jedini alligator u Beo ZOO vrtu, imao je tešku operaciju 2012.godine, zbog gangrene na desnoj nozi  izvršena mu je amputacija prednje noge. Operaciju su uradili veterinari iz  vrta u saradnji sa hirurzima iz UKC Srbije. To je bio veoma složen zahvat, zahvaljujući kojem je živ.

U zoološkom vrtu je najvažnije da se poštuju protokoli bezbednosti, ljudi koji rade sa Mujom znaju na koji način se prilazi bez obzira na starost jer bez obzira koliko je dugo ovde, aligator je opasna životinja.

Životinje u beogradskom ZOO vrtu žive duže nego u prirodi , jer se zaposleni  trude da svim svojim stanovnicima daju da jedu ono što bi jeli u prirodi, imaju bolje uslove za život sa aspekta redovne i kontrolisane ishrane, veterinarske nege, ovde nema predatora, konkurencije, dok su u prirodnim staništima izloženi bolestima, vode borbu za teritoriju, za ženke i zbog toga žive kraće.

Najviše hrane u zoološkom vrtu, pojede slonica Tvigi, a trenutno se gradi novi ptičiji grad.

Prva beba pingivina rođena na Dorćolu

ROĐENDAN Alo! u poseti beogradskom zoološkom vrtu: Muja najstariji aligator na planeti

Alo/Vladimir Markovic

 

Veliku pažnju posetilaca, posebno dece privlači pingvinarijum, koji je najmoderniji objekat u zoološkom vrtu. Najmlađi pingvin je rođen pre godinu dana i on je prva beba rođena u Beogradu, zbog toga ima nadimak pingvin Dorćolac, ostali su došli iz Beča, Ciriha i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Almira u Zoo vrtu radi 26 godina, u poslednje dve godine sa pingvinima.

Kako je rekla u izjavi za Alo! hrane se jednom dnevno, isključivo morskom ribom, papalinom ili sardelom.

- U proseku pojedu od 300 do 500 grama, pošto se uvek hrane u određeno vreme tačno znaju kad dođem da je vreme za hranu. Svi imaju imena: Pera, Zvezdana, Dušanka, Jeca Pereca, Svrakica, Petka koja se rodila uoči Velikog petka i zbog toga je tako zovemo - rekla je Almira.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading