PKS i GIZ Projekat obuke radnika za tekstilnu industriju: Siguran posao za 125 tekstilaca
Alo/Shutterstock

Privredna komora Srbije pokrenula je obuku za 125 radnika za potrebe tekstilne industrije. Uz finansijsku podršku Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ) i u saradnji sa kompanijom „LUSS Textile“ iz Raške, nezaposleni će kroz višemesečnu obuku steći znanja i veštine neophodne za rad u tekstilnoj industriji.

- Svi polaznici kursa će nakon njegovog završetka dobiti posao u tekstilnim kompanijama u Raškoj i okolini - napominje Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

Izvoz tekstilnih proizvoda i odevnih predmeta iznosio je prošle godine 1,027 milijardi dolara, što je za 13 odsto više u odnosu na 2020. godinu

Jovanović objašnjava da će realizacija ovog programa omogućiti nezaposlenim osobama iz regiona Raške da pronađu stalno zaposlenje i obezbede redovna primanja za svoje porodice, a pored toga, očekuje se da obuku pohađaju i polaznici koji su se vratili sa privremenog rada iz inostranstva.

Obezbeđene su mašine za obuku, kao i stručni predavači. Kompanija „LUSS Textile“ je obezbedila prostor neophodan za obuku koja traje do 30. novembra ove godine.

505 miliona dolara vredeo je izvoz obuće i proizvoda od kože prošle godine - 22 odsto više u odnosu na 2020. godinu

- Projekat je kreiran kako bi se podstakao lokalni ruralni razvoj, obezbedila ekonomska sigurnost i stvorile mogućnosti za zapošljavanje u raškom regionu, koji je prepoznat kao veliki potencijal u oblasti tekstilne industrije, pružanjem preko potrebnog programa obuke radne snage koji će pomoći u podučavanju i ponovnom treniranju odgovarajućih radnih veština za socijalno i ekonomski ugrožene pojedince - kaže Marija Dragić iz GIZ-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading