MEDALJE ZA SRPSKE GENIJALCE Naši učenici ostvarili sjajne rezultate na Hemijskoj olimpijadi
Foto: Alo/Tanjug

Osvajači medalja su učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Uroš Poleksić, Dimitrije Gligorovski i Ðorđe Parojčić, i učenica Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, Dunja Vuković.

Mentori ekipe su bili dr Dušan Sladić, predsednik Srpskog hemijskog društva i profesor na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i dr Niko Radulović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, navodi se u saopštenju Prirodno - matematičkog fakulteta Novi Sad.

Olimpijada je održana kao onlajn takmičenje, autori svih devet zadataka su iz Kine i učestvovalo je 326 takmičara iz 83 zemlje.

Dvonedeljne pripreme ekipe, u organizaciji Srpskog hemijskog društva, održane su na Hemijskom fakultetu.

U pripremama i sprovođenju takmičenja su, pored mentora, učestvovali i raniji osvajači medalja Vidak Raičević sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu i Filip Koldžić student Tehnološko - metalurškog fakulteta u Beogradu, kao i dr Irena Novaković sa Instituta za hemiju, tehmologiju i metalurgiju.

Učešće ekipe su finansijski i organizaciono pomogli Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srpsko hemijsko društvo, Naftna industrija Srbije i Hemijski fakultet.

Međunarodna hemijska olimpijada najprestižnije je svetsko takmičenje iz hemije za srednjoškolce. Srbija kao nezavisna država na njemu učestvuje od 2012. godine, a naši đaci svake godine na njemu osvajaju odličja i ostvaruju značajne rezultate.

 

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading