LUCIFER JE STIGAO, SPREMITE LIMUNADU! Toplotni talas zahvatio Balkan, trajaće do 27. jula
Alo

Toplotni talas stigao je u sve zemlje regiona i trajaće, kažu meteorolozi, do 27. jula, a temperatura vazduha će u pojedinim gradovima i mestima dostizati i neverovatna 44 stepena Celzijusa.

Da podsetimo, dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći savetuje da, kada je ovako toplo, sa sobom uvek treba nositi tečnost, najbolje je slatku limunadu s medom i neki slatkiš i slanu grickalicu, kao što su kikiriki i badem, jer ako padne pritisak zbog toplote, srcu treba nešto to će mu brzo dati energiju.

LUCIFER JE STIGAO, SPREMITE LIMUNADU! Toplotni talas zahvatio Balkan, trajaće do 27. jula

Alo

 

Ona kaže da često zbog vremenskih uslova dolazi do kolabiranja na javnim mestima i objašnjava da kad se to desi pored nas, prvo treba da proverimo da li je ta osoba prilikom pada povređena, da li diše i da li polako dolazi svesti.

- Prvo joj treba dati da popije nešto, ako je moguće prebaciti je u hladovinu, podići noge, vlažnu papirnu maramicu joj staviti pod pazuh ili, ako se kolabiranje desi na bazenima ili na Adi, vlažan peškir staviti na vrat, a ako ne dolazi sebi, do dolaska Hitne pomoći osobu držati u bočnom položaju - objasnila je doktorka Ivana Stefanović.

Opasne pojave

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” upozorio je da u narednih deset dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa na području Južnobačkog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Podunavskog i Pomoravskog okruga, sa maksimalnom dnevnom temperaturom koja će biti u domenu opasne pojave.

Takođe, 27. jula očekuje se i maksimalna dnevna temperatura na teritoriji Južnobačkog i Severnobačkog okruga, a 27. i 28. jula na području Južnobanatskog i Pomoravskog okruga.

U regionu 40+

Zbog visokih dnevnih temperatura u Bosni i Hercegovini je danas na snazi narandžasti alarm, a temperatura će se kretati od 32 do 38 stepeni. U naredna dva dana u većini predela će na snazi biti crveni meteoalarm, kada će se temperatura kretati između 33 i 41 stepena, na jugu čak i 42.

U Hrvatskoj se i danas očekuju paklene vrućine. U Senju se živa u termometru juče ujutru u 6 sati ujutru nije spuštala ispod 30 stepeni, a vruće jutro bilo je u Lastovu, Palagruži, Hvaru, Rijeci i Opatiji i kretala se između 24 i 25 stepeni. Vrhunac toplotnog talasa očekuje se upravo za vikend kada će temperatura lokalno biti oko 40, kada bi, kako najavljuju hrvatski meteorolozi, mogli biti premašeni neki julski rekordi.

Toplotni talas je stigao i u Crnu Goru, koja će, kako najavljuju meteorolozi, biti jedna od najvrelijih država u Evropi sa mogućom temperaturom i do 44 stepena. Vrelo će biti i u Severnoj Makedoniji, gde je prognozirana temperatura između 34 i 41 stepen.

Provera automobila

Zbog izuzetno visokih temperatura povećan je rizik od pregrevanja motora automobila. Zbog toga treba pre polaska na put treba proveriti stanje kočnica, trap, gume, klimu i sve što je vezano za vizuelnu kontrolu vozila i signalizaciju. Važno je prekontrolisati i vazdušni pritisak u gumama i proveriti osnovnu, obaveznu opremu kao što je trougao, fluorescentni prsluk, prva pomoć i uže za vuču.

RHMZ

Prema prognozi RHMZ, danas će u Srbiji biti sunčano i veoma toplo, sa najvišom dnevnom od 37 do 41 stepen. U Beogradu će takođe biti veoma toplo, očekuje se najviša dnevna oko 39 stepeni.

Sutra manji pad temperature u većini delova naše zemlje najviše vrednosti će se kretati od  32 do 35 stepeni, osim na krajnjem jugu i jugoistoku Srbije gde će i dalje biti veoma toplo sa temperaturama od 35 do 40 stepeni. U nedelju lokalno je moguća i pojava kratkotrajnog pljuska sa grmljavinom.

U ponedeljak najviša temperatura od 33 do 37 stepeni, a u utorak, koji će biti najtopliji dan sledeće sedmice, ponovo od 35 do 40 stepeni.

U utorak posle podne i u toku noći očekuje se pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, koji lokalno mogu biti praćeni i gradom i jakim i olujnim vetrom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading