UPOZORENJE RODITELJIMA Ne pravite od dece mete za pedofile! Kačenje fotografija na mreže nije film o životu
Schutterstock/Privatna arhiva

U nameri da pokažu koliko su njihovi mališani slatki, pametni, veseli, mnogi roditelji dele fotografije sa rođendana, početka školovanja i s putovanja. Pritom, ni ne pomišljaju da na taj način mogu da ugroze sigurnost svoje dece.

- Postoji zakon po kome se ne smeju objavljivati fotografije maloletne dece bez saglasnosti roditelja, ali oni su prvi koji ga krše, jer društvene mreže shvataju kao svoj lični album - rekla je za Alo! psiholog Snežana Repac.

- Fejsbuk, Instagram i druge društvene mreže doživljavaju kao lepljenje slika u album, ne shvataju razliku između privatnog i javnog života, nisu svesni da jednom objavljena fotografija ostaje zauvek i da može da se zloupotrebi, a na kraju i to njihovo dete će da poraste, pa možda mu neće biti pravo što su mame i tate to radile - navela je Repac.

UPOZORENJE RODITELJIMA Ne pravite od dece mete za pedofile! Kačenje fotografija na mreže nije film o životu

Privatna arhiva

 

Prema njenim rečima, dodatni problem stvara što mnogi objave na mrežama shvataju kao svoju građansku obavezu, pridržavajući se dobro poznate mantre: ako ne stavim, nije ni bilo.

- Misle da ceo svet treba da vidi polazak u školu, proslavu rođendana, provod na putovanju i ne shvatajući da tako nesvesno daju lične podatke. Objava s dečjih rođendana otkriva pola jedinstvenog matičnog broja, a polazak u školu daje nove informacije, kao što su koliko dete ima godina i u koju školu ide. A to mogu da pročitaju i internet predatori, od kojih su pedofili i kradljivci identiteta najopasniji - objasnila je naša sagovornica, i istakla da ona nikada ne objavljuje slike svoje dece.

- Preporučila bih i drugim roditeljima da razmisle. Nekada nešto najbenignije može da se zloupotrebi, a društvene mreže nisu ni lični dnevnik, niti album za slike, a posebno ne film o našim životima - upozorila je psiholog Snežana Repac.

ZAPAMTITE

Strani stručnjaci koji su istraživali internet predatore ukazali su na važne činjenice:

  • Na fotografiji dece moglo bi da se vidi poštansko sanduče, broj zgrade ili jednostavno okolina koja može da otkrije sve.
  • Fotografije povratka u školu mogu biti adut za seksualne prestupnike, policija upozorava da je upravo veliki broj takvih slika pronašla na njihovim uređajima.
  • Čak i podaci poput omiljene boje i želja mališana mogu biti alat za lakše povezivanje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading