MUŠICE I DUVANSKI DIM Ako imate ove simptome odmah se javite lekaru!
Foto: Shutterstock

Dr Risimić naglašava da su bolesti mrežnjače česte odnosno da u svetu trenutno boluje oko dve milijarde ljudi od tih bolesti: „Jedna od najznačajnijih, najčešćih i čest uzrok slepila je dijabetička retinopatija. Dijabet je hronična brzorastuća bolest. Očekuje se da se broj obolelih od te bolesti u svetu do 2040. udvostruči. Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Srbiji, svaki osmi je dijabetičar, a očekuje se da će 2040. godine to bude svaki peti".

Osim dijabetesa kao faktor rizika za obolevanje od bolesti oka navode se i okluzivna stanja oka, staračka degeneracija žute mrlje, tumori, mnoštvo drugih promena poput inflamacija...

Udruženje pacijenata oftalmologije „Bono Vido” je nedavno osnovano. Žana Šibul, predsednica Udruženja, rekla je da je ideja potekla, nažalost, zbog bolesti članova njene porodice.

„Na prve simptome smo se javili lekaru u KCS. Pružili su nam adekvatnu dijagnozu i terapiju tako da je tok lečenja za članove moje porodice bio uspešan", navela je Šibul.

Naglašava da je osnovna poruka Udruženja – odlazak kod oftalmologa na vreme.

„Na prvi pregled roditelj dete treba da dovede oko trećeg meseca, najkasnije oko treće godine najkasnije. Oni bez ikakvih problema trebalo bi da obave skrining oko 45. godine života", dodala je dr Risimić.

Govoreći o simptomima bolesti mrežnjače, dr Risimić je navela da tu spadaju krivljenje i lomljenje slike i promene u kvalitetu i kolorizaciji vida.

„Možete videti male mušice ili kao duvanski dim ispred oka, pa neku zavesu koje se spušta i nijedan od ovakvih simptoma, pa ni bol, čovek ne treba da ignoriše jer može biti manifestacija oboljenja", naglasila je.

Predsednica Udruženja pacijenata oftalmologije „Bono Vido" Žana Šibul je naglasila da je cilj koji oni žele da postignu podizanje svesti o važnosti zdravlja oka, o pravovremenom lečenju, naročito imajući u vidu da se, kako je rekla, o bolestima oka malo govori.

U smislu lečenja, dr Risimić kaže da po pitanju lekova ne zaostajemo za svetom, a kada je potrebno – pacijentima su na raspolaganju i hirurške metode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading