HOROR! Bizarni Tiktok izazov stigao i na Balkan - Udari ga u testise!
Foto: Alo/printscreen

Jedan od bizarnih Tiktok izazova koji je nastao u Americi stigao je i na Balkan. Zove se „Udari ga u testise“ („Hit Him in the Balls Challenge“), probalo ga je pet dečaka u Osijeku i usled nepodnošljivog bola završili su u bolnici.

HOROR! Bizarni Tiktok izazov stigao i na Balkan - Udari ga u testise!

Foto: Alo/printscreen

 

Kako su lekari iz osječke bolnice saopštili, reč je o torziji testisa, odnosno uvrtanju mošnica, što može da dovede do neplodnosti, pa čak i njihovog uklanjanja!

- Mogu samo reći da imamo veći broj slučajeva torzije testisa kod dece ovih dana. Kod torzije testisa dolazi do prekida cirkulacije i trajnog propadanja testisa. U najtežem slučaju rezultat lečenja je uklanjanje takvog testisa - rekao je šef Zavoda za dečju hirurgiju KBC-a u Zagrebu dr Dalibor Divković.

Kako je dr Divković objasnio, torzija testisa izaziva veliku bol, mučninu i povraćanje.

- U drugoj fazi sledi oticanje i povišena telesna temperatura - naveo je lekar, i dodao da je od petoro tinejdžera koji su primljeni na kliniku, dvoje stiglo na vreme i problem je rešen.

HOROR! Bizarni Tiktok izazov stigao i na Balkan - Udari ga u testise!

Foto: Alo/printscreen

 

- Troje su još na lečenju jer su prekasno potražili lekarsku pomoć. Deca često kriju da imaju problem, posebno kada su u pitanju testisi, a onda do početka lečenja prođe previše vremena - objašnjava doc. dr Divković, i dodaje da je u najtežim slučajevima neizbežno uklanjanje testisa.

Stručnjaci su opisivali koliko je bolno kad muškarac povredi mošnice.

- Udarac može da dovede do toga da povraćaju od bola. Ubrzan rad srca i povećanje telesne temperature usled ovakve traume često dovode do toga da muškarac koji pretrpi povredu počne obilato da se znoji. Dešava se, takođe, da nakon nekoliko minuta testisi oteknu, koža postane crvena i izuzetno osetljiva na dodir. Neretko se dešava da muškarci briznu u plač od bolova - isticali su ranije lekari.

Dosad nije zabeležen slučaj u Srbiji da se neko od tinejdžera povredio u ovom jezivom izazovu, ali, ako je suditi po prethodnim slučajevima, pitanje je dana kada će se i to desiti, pa se roditeljima savetuje pojačan oprez.

Bolne i brojne posledice

 

Kakve će posledice biti, zavisi od stepena uvrtanja testisa a rotacija, kako kažu lekari, može da bude od 90, preko 360, pa sve do 720 stepeni. U početku i pri blažim stepenima dolazi zbog kompresije vena do oticanja testisa, zatim do moždanog udara. Kod totalne (venske i arterijske) blokade cirkulacije dolazi do anemičnog infarkta testisa. Ako se ne preduzme blagovremena detorkvacija (odvrtanje testisa), konačni rezultat je kompletna atrofija, odnosno zakržljalost polnih žlezda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading