VREMENSKA KLACKALICA ZA SVETOG NIKOLU Pogledajte kada nas očekuju sneg i smrzavanje u detaljnoj prognozi za decembar
Alo/Ognjen Radošević

Temperatura oko i koji stepen iznad nule. U četvrtak suvo, a u petak uz pljuskove sa grmljavinom, uz toplu košavu i do 20°C. Za vikend zahlađenje, kiša i sneg. Sledeće sedmice stabilno, suvo i toplije, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Đorđa Đurića.

- Ove večeri sve više jača ciklon nad našim područjem, a čiji se centar nalazi nad centralnim delom Jadranskog mora. Ovaj ciklon doneo je tokom večeri Srbiji sa Jadrana i sa jugozapada jače naoblačenje sa kišom, na visokom planimama sa susnežicom i snegom, dok na istoku Srbije pada ledena kiša - najavljuje Đurić.

U toku večeri i noći ovaj ciklon premeštaće se svojim centrom preko našeg područja dalje na istok. U Srbiji će tokom večeri, noći i jutra biti oblačno i hladno sa kišom, umerenog intenziteta, dok će na najvišim planinama zbog priliva tople vazdušne mase, sneg preći u kišu, čak i u predelima iznad 2000 metara nadmorske visine, tako da će kišovito biti i na planinama, stoji u prognozi.

- U istočnim predelima ostaće hladna vazdušna masa u nižim slojevima, tako da se u tim predelima očekuje ledena kiša, ponegde i sneg. Najobilnije padavine do jutra očekuju se u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije. U toku večeri, noći i do jutra širom Srbije i na području Beograda očekuje se da padne od 10 do 20 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 30 mm, a na istoku Srbije od 5 do 10 cm snega - prognozira meteorolog.

VREMENSKA KLACKALICA ZA SVETOG NIKOLU Pogledajte kada nas očekuju sneg i smrzavanje u detaljnoj prognozi za decembar

Printscreen

 

- Duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području i u Beogradu jak, na jugu Banata i sa olujnim udarima od 100 km/h. Košava će biti veoma hladnog karaktera, pa će subjektivni osećaj biti da je mnogo hladnije. Srbija će se tokom ove večeri, noći i jutra nalaziti između ledene vazdušne mase sa severa i veoma tople sa juga i sa Mediterana, ali će i dalje bito hladno, dok će otopliti prvo u višim slojevima - kaže Đurić.

Temperatura tokom ove večeri, noći i jutra i u nižim i u višim predelima Srbije kretaće se od 1 do 5°C, u Beogradu oko 2°C, a na istoku Srbije oko 0°C. U četvrtak tokom jutra i ranog prepodneva očekuje se prestanak padavina, a jugoistočni vetar biće u slabljenju, navodi se.

- U Srbiji u četvrtak suvo i toplije sa sunčanim intervalima, a ponegde se tokom dana očekuje i pretežno sunčano. Maksimalna temperatura biće od 8°C na severu Vojvodine do 14°C u zapadnim predelima, Srbije, u Beogradu do 10°C, a u Negotinskoj Krajini do 4°C - predviđa Đurić.

U petak će u Srbiji biti promenljivo oblačno sa kišom, a više padavina očekuje se na severu Srbije i u tim predelima biće i pljuskova sa grmljavinom, naročito na području Vojvodine. Na jugu i jugoistoku Srbije veći deo dana biće suvo. U košavskom području i na planinama duvaće jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i u Podunavlju sa olujnim udarima preko 80 km/h, stoji u prognozi.

- Maksimalna temperatura biće od 12°C na sevreru Vojvodine do 18°C u zapadnim, centralnim i jugoistočnim predelima, lokalno i do 20°C i to zbog fenskog efekta junog vetra. Maksimalna temperatura u Beogradu biće do 18°C, a u Negotinskoj Krajini do 5°C - navodi Đurić.

U subotu oblačno i osetno hladnije sa kišom, na jugu i istoku sa pljuskovima sa grmljavinom. Uz dalje zahlađenje, kiša bi u Vojvodini mogla da pređe kratkotrajno u susnežicu i sneg, a potom će kiša i na planinama preći u sneg, uz zahlađenje krajem dana na jugu Srbije. U noći između subote i nedelje na planinama bi palo 10 ak cm snega. Maksimalna temperatura u subotu biće od 4°C na severu Vojvodine do 16°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 8°C, do večeri u daljem padu - najavljuje meteorolog.

Drugog dana vikenda ciklon će napustiti naše područje na svom putu dalje na istok Evrope, a nad našim područjem ojačaće anticiklon sa centrom iz centalne Evrope, uz osetniji porast vazdušnog pritiska i uz stabilizaciju vremena, stoji u prognozi.

- U nedelju će biti suvo, ali i hladno, ujutro na severu i na zapadu uz mraz. Maksimalna temperatura biće od 0 do 5°C, u Beogradu do 2°C.

Za Svetog Nikolu suvo, ujutro uz mraz, ponegde i magla, a tokom dana uz malo toplije vreme. Biće suvo, maksimalna temperatura od 3 do 7°C, u Beogradu do 6°C - kaže meteorolog.

Od 20. decembra pod uticajem napomenutog anticiklona, uz visok vazdušni pritisak, biće suvo, stabilno i toplije, uz dalji porast temperatura i takvo vreme obeležiće kalendarki početak zime, uz maksimalne temperature oko 10°C. U košavskom području uvaće umeren do jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima. Tokom tih dana veoma snažna ciklonska aktivnost biće prisutna nad severom Atlantika, pa će ledeno vreme biti prekinuto na Britanskim ostrvima, uz povratak kiše, jakih južnih vetrova i toplijeg vremena. Istovremeno nad istočnom Evropom nalaziće se veoma snažan anticiklon, navodi Đurić.

Srbija će nalaziti između ova dva sistema, uz dominaciju anticklona i veoma vioskog pritiska, pa će biti stabilno i suvo, a kako ćemo se nalaziit između cikpona sa zapada i anticiklona sa istoka, preovldavaće južna strujajna, uz priliv toplije vazdušne mase, stoji u prognozi.

- Dakle, pravog snega i zime nema na vidiku minumin do pred pred kraj decembra, iako će biti manjih, ali prolaznih zahlađenja, kada bi kiša prelazila u susnežicu i sneg, ali bez značajnijeg formiranja pokrivača - zaključuje Đorđe Đurić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading