VOĐENE TURE (5 deo) Tragom stranaca na Novom groblju u Beogradu: Knjigom za bolju Srbiju
Foto: Alo/Alo/JKP pogrebne usluge

Tokom 2022. godine uvedena je nova tematska vođena tura po Novom groblju u Beogradu pod nazivom „Tragom stranaca na Novom groblju u Beogradu“, posvećena ljudima koji su došli iz drugih zemalja i koji su ovde našli svoju novu domovinu kojoj su ostavili sve što su imali i znali.

Njihova imena su se utkala u našu kolektivnu svest i postala nerazdvojni deo naše istorije i duhovne baštine.

Velimir Valožić, poreklom Čeh, rođen je u Litomišlu (Češka) kao Valauh Lorenc. U Srbiju se doselio sredinom devetnaestog veka i pored ponuđenog posla na beogradskom Liceju, pošto je studirao medicinu u Beču, on je odlučio da se posveti knjižarskom poslu. Zaposlio se prvo kao pisar u knjižari Miloša Popovića da bi na kraju preuzeo knjižaru 1853. godine.

VOĐENE TURE (5 deo) Tragom stranaca na Novom groblju u Beogradu: Knjigom za bolju Srbiju

Alo/JKP pogrebne usluge

 

Oženio se 1852. godine Persidom Lazarević iz Pančeva. Nakon venčanja, on menja ime u Velimir Valožić i prelazi u pravoslavnu veru. Knjižara Miloša Popovića preimenovana je 1854. godine u Knjižara Velimira Valožića. Valožić je u svojoj knjižari, koja je bila i izdavačka kuća, štampao geografske karte, uvozio i objavljivao stranu i domaću literaturu, nabavljao je literaturu za žene i decu, prvi je počeo da objavljuje Crne listove koji su se odnosili na kriminalnu hroniku. Prva publikacija koju je izdao bio je kalendar „Mladi Šumadinac“, a 1865. godine pokrenuo je biblioteku Zabavna čitaonica, a zatim biblioteku Galerija znamenitih žena srpskih. Za ilustraciju knjiga i korica angažovao je arhitektu Vladislava Titelbaha, koji je takođe bio češkog porekla. Bio je poznat i po knjigama koje su poklanjane dobrim đacima na kraju školske godine. Preko knjiga naučnog, edukativnog i zabavnog karaktera i čuvene beletristike, širio je svest o značaju knjige i prosvetiteljstva. U njegovoj knjižari, kao u svojevrsnom književnom salonu, okupljali su se veliki umovi, poput filologa Đure Daničića, pesnika Đure Jakšića, dr Janka Šafarika i mnogih drugih, od kojih je mnoge sam pomagao. Knjižaru je kasnije nasledio njegov sin, da bi se ona na kraju sama ugasila pred Drugi svetski rat, odnosno 1939. godine. Velimir Valožić se svojim radom i doprinosom srpskoj kulturi svrstao među najznačajnija imena srpskog knjižarstva i njegovo ime ravnopravno stoji uz ime prvog srpskog knjižara Gligorija Vozarevića i najpoznatijeg knjižara Gecu Kona.

VOĐENE TURE (5 deo) Tragom stranaca na Novom groblju u Beogradu: Knjigom za bolju Srbiju

Alo/JKP pogrebne usluge

 

Iz šetnje Novim grobljem pod nazivom „Tragom stranaca na Novom groblju u Beogradu“, u organizaciji JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, koju vodi i osmišljava istoričarka umetnosti dr Violeta Obrenović. Nova serija tematskih vođenih obilazaka Novog groblja očekuje se početkom naredne godine. Za sve informacije o besplatnim tematskim obilascima Novog groblja, kao i za odgovore na ostala pitanja vezana za aktivnosti JKP „Pogrebne usluge“ Beograd možete se obratiti na adresu elektronske pošte info@beogradskagroblja.rs, ili putem kontakt forme na veb sajtu preduzeća www.beogardskagroblja.rs.

Nastaviće se...

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading