SVEČANO Prvi put posle pandemije lomljena česnica ispred Hrama Svetog Save u Beogradu: Mir Božji, Hristos se rodi!
Foto: Alo/Foto: Alo!

Tradicionalno lomljenje česnice za Božić upriličeno je ispred Hrama Svetog Save u Beogradu uz prisustvo više hiljada vernika. Česnica je težila 250 kilograma i podeljena je na 7.000 delova, a u njoj su se nalazila 33 zlatna dukata kojima su se najviše obradovali mališani.

U tradicionalnom lomljenju česnice, koje je ove godine održano nakon dve godine pauze zbog koronavirusa, učestvovala je ministarka Darija Kisić Tepavčević, predstavnici Unije pekara i vlasnici pekare AS braća Stanković koji su napravili i doneli česnicu.

Podeljeni su i paketići za mališane, a Vladika Stefan je prethodno, uz sasluženje beogradskih sveštenika, služio Božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save, u prisustvu velikog broja vernika. Božićnoj liturgiji prethodila je ponoćna liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije u Hramu Svetog Save.

SVEČANO Prvi put posle pandemije lomljena česnica ispred Hrama Svetog Save u Beogradu: Mir Božji, Hristos se rodi!

Foto: Alo!

 

U crkvama u Srbiji i regionu obeležavanje Božića počelo je ponoćnim liturgijama, a nastavilo se jutarnjim božićnim liturgijama i lomljenjem česnice. 

Kragujevac: Zlatnik Petru, a srebrnjak Sari

SVEČANO Prvi put posle pandemije lomljena česnica ispred Hrama Svetog Save u Beogradu: Mir Božji, Hristos se rodi!

Foto: Alo!

 

Posle Svete liturgije održane u Hramu Svete Trojice, staroj crkvi pored koje se nalazi prva srpska skupština, uz blagoslov episkopa šumadijskog Jovana lomljena česnica. Zlatnik je dobio Petar Nikolić, a srebrnjak dvanaestogodišnja devojčica Sara Knežević.

Narodno verovanje je da će onog ko izvuče novčić iz česnice sreća da prati cele godine.

Česnica i zlatnik dar su pekare „Katarina“, a srebrnjake je darovala zlatara „Filigran“. P. P.

Čačak

Neverovatna slika poslata sa ustaničkog brda Ljubić sa kog pogled puca na čitav Čačak: Na stotine vernika prisustvovalo paljenju badnjaka ispred Crkve Svetog Lazara

SVEČANO Prvi put posle pandemije lomljena česnica ispred Hrama Svetog Save u Beogradu: Mir Božji, Hristos se rodi!

Foto: Alo!

 

Niš

U prisustvu velikog broja građana, a u saradnji sa Eparhijom niškom i Odredom izviđača „Vožd Кarađorđe“, na Badnji dan, opština Medijana organizovala je nalaganje badnjaka i lomljenje česnice na platou ispred Hrama cara Кonstantina i carice Jelene. Zlatnike u česnici, koje je građanima Niša darivala GO Medijana, pronašli su Anđelija Milojević (5), koju su roditelji na ovaj događaj dovodili još kao bebu, Maša Petrović (11) i Lav Jovanović (11), koji prvi put prisustvuju lomljenju česnice.

Gračanica

Pred više stotina vernika iz Gračanice i okoline liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom eparhije. Vladika Teodosije je u toku službe pročitao božićnu poslanicu srpskog patrijarha Porfirija, u kojoj se između ostalog ukazuje na stanje ljudskih prava kao i bezbednosti kosovskih Srba, prenosi radio KiM. Liturgiji su prisustvovali predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer i šef misije OEBS Majkl Devenport, a nakon službe vernici su se pričestili.

Čestitka na Kuli Beograd

Na medija fasadi Kule Beograd, novog simbola grada, na Badnje veče je svim vernicima upućena čestitka, a odmah nakon ponoći, u znak rođenja Isusa Hrista, zlatna zvezda vinula se ka samom vrhu Kule, praćena laserskim spektaklom, a svim sugrađanima koji slave upućeni su pozdravi: „Srećan Božić“ i „Hristos se rodi“, objavljeno je na Instagram stranici Beograda na vodi.

A kako se slavilo u regionu...

Crna Gora: Mitropolit Joanikije poželeo život u radosti i slozi

Povodom pravoslavnog Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božićnu liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služio je mitropolit Joanikije, koji je poželeo vernicima da žive u radosti i slozi i da jedni druge razumeju.

- Neka radost ispuni vaše domove, neka rastu deca da budu veći ljudi od nas - kazao je Joanikije, prenosi RTCG.

Republika Srpska: Širom Srpske služene božićne liturgije

Proslava Božića počela je ponoćnim liturgijama u hramovima širom Srpske, dok su ujutru služene liturgije. Vladika Jefrem služio je liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je na Božić Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši u Brčkom nakon svete božićne liturgije, prvi put je upriličeno lomljenje i podela božićne česnice u kojoj su bili sakriveni žetoni za srebrni i zlatni novčić.

Hrvatska: Novčić sa likom Tesle našao Plenković

SVEČANO Prvi put posle pandemije lomljena česnica ispred Hrama Svetog Save u Beogradu: Mir Božji, Hristos se rodi!

Foto: Alo!

 

Novčić od 50 centi sa likom srpskog naučnika Nikole Tesle u česnici, koja je lomljena na svečanom prijemu Srpskog narodnog vijeća, pronašao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji se, ne krijući zadovoljstvo, fotografisao sa novčićem. To što je Plenković pronašao novčić u božićnoj česnici, komentarisao je predsednik SNV Milorad Pupovac i istakao da je hrvatski premijer to zaslužio.

Prvi put nakon rata naloženi badnjaci u porti hrama u Goraždu

U porti Hrama Svetog Jovana Bogoslova u Goraždu prvi put posle 31 godine služeno je večernje bogosluženje i naloženi su badnjaci, u prisustvu velikog broja vernika, izjavio je jerej Marko Marković.

- To mnogo znači - da smo uprkos svim nedaćama opstali, da čuvamo svoje stare običaje koje su nam očevi predali u amanet i da učimo našu decu da se bore i žive u ovom gradu - naglasio je Marković i podsetio da je to velika moralna podrška narodu da istraju, iako su nekad prepušteni sami sebi.

BiH: Nalaganje badnjaka u Staroj crkvi u Sarajevu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom na Badnje veče je služio večernje u Staroj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu, nakon čega je u porti obavljeno nalaganje badnjaka. Večernjoj službi i tradicionalnom nalaganju Badnjaka prisustvovao je veliki broj vernika, koji su pretežno došli iz Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i sa Pala. Okupljeni su tradicionalno posluženi kuvanim vinom i rakijom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading