TRADICIJA Plivanje na Bogojavljenje održano širom Srbije: Plivali srcem za časni krst
Foto: Alo/Foto ALO!

Na jedan od najvećih hrišćanskih praznika, Bogojavljenje, 19. januara se širom Srbije održalo tradicionalno plivanje za časni krst.

U Zemunu je počelo liturgijom u Hramu Svetog Oca Nikolaja, a potom se litija uputila centralnim zemunskim ulicama. Nakon osveštanja Dunava, plivači su stigli na Zemunski kej malo pre 12 časova, kada je započela trka. Pobedu na razdaljini od 33 metra odneo je 24-godišnji Dušan Novaković iz Kikinde.

- Za mene je ovo jedan od najvećih uspeha i odličan početak godine. Voda jeste hladna, ali je pomoglo to što je bio sunčan dan - izjavio je nasmejani Dušan, koji je od 2015. godine već nekoliko puta učestvovao u plivanju, a ovo mu je drugi put u Zemunu i prva pobeda. On je priznao da se za plivanje nije spremao, ali pošto se bavi američkim fudbalom, u odličnoj je kondiciji.

- Krst posvećujem svima koji su plivali, celoj Srbiji i Kosovu - dodao je Dušan, jedan od 325 učesnika, što je rekordni broj plivača u Zemunu ovogodišnje 26. tradicionalne trke.

Ove godine je učestvovalo i 15 žena, a jedna od pobednica je 24-godišnja Zorica Anastasijević. Ona je pre plivanja nastupila sa svojom muzičkom grupom „Fenečki biseri“, koja izvodi duhovne i etno melodije.

- Osećam se veličanstveno iako pobedu nisam očekivala - izjavila je Zorica sa širokim osmehom.

- Ovde sam sa braćom i tatom, i osećam da se Bog javio i da je ovde sa nama - rekla je Zorica.

Rekordan broj takmičara

Sremska Kamenica: Marija stigla prva

Pobednica plivanja za časni Krst u Sremskoj Kamenici je plivačica Marija Stanić (19) iz Novog Sada. Marija je rekla da joj je drago i da joj je čast što je učestvovala, a da su svi zajedno pobednici. Marija se inače bavi plivanjem na otvorenim vodama.

Čačak: Anđelkova šesta pobeda

Mladić iz Čačka, Anđelko Kovačević šesti put je doplivao do časnog krsta na Bogojavljenje. Ove godine je rekordan broj takmičara, njih 185, uskočio u ledenu Zapadnu Moravu, među njima je bilo i hrabrih devojaka.

TRADICIJA Plivanje na Bogojavljenje održano širom Srbije: Plivali srcem za časni krst

Foto RINA

- Predivan je dan, iako je prijatnije kad je napolju hladnije, onda je manja razlika između spoljne i temperature vode. Iako mi nije prvi put da doplivam do časnog krsta, osećaj je svaki put zaista veličanstven i ne može se opisati rečima. Raduje me što ima dosta mladih plivača kojima sam, nadam se, dao dobar primer i biće hrabri naslednici - rekao je za RINA Anđelko Kovačević.

Užice: Nabujala Đetinja sprečila plivanje - časni krst bolesnom sugrađaninu

Zbog nabujale Đetinje, u Užicu se juče nije plivalo za časni krst, ali su svi prijavljeni učesnici, poštujući tradiciju, ušli u vodu. Časni krst dodeljen je bolesnom Užičaninu Nebojši Božiću.

- To smo se dogovorili svi, da našem drugaru pomognemo na ovaj način. Svako ko dolazi ovde da bi se samo takmičio ne treba da bude ovde. Ovde treba da svi učestvujemo i sve ovo što smo uradili, uradili smo zajedno da srcem pomognemo jednom mladom čoveku. Nadam se da mu Bog može pomoći i da će izgurati s ovom bolešću i da će sledeće godine i on plivati - rekao je Rade Vasović, pripadnik Policijske uprave Užice, koji je i bio inicijator da se časni krst dodeli bolesnom sugrađaninu.

- Reka Đetinja je nabujala, jako je brza i mutna i ne smemo nijednog trenutka ugroziti život nijednog plivača. Prema nekim starim verovanjima, plivanje za bogojavljenski krst simbolizuje želju za životom, želju za napretkom. Iz tog razloga svim ovde prisutnim čestitam današnji praznik, želim im dobro zdravlje s najdubljom verom da svet možemo popraviti svojim dobrim delima - poručila je okupljenim plivačima i građanima gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

U Vlasotincu pobedio srednjoškolac Ognjen Obradović

Plivanje za časni krst na jugu zemlje najmasovnije je u Vlasotincu, gde je plivalo čak 76 učesnika. Pobednik je Ognjen Obradović, učenik drugog razreda Gimnazije u Leskovcu. On je pozvao drugare da mu se pridruže sledeće godine, a kako kaže, nije bilo previše hladno. Temperatura Vlasine bila je šest stepeni.

Pirot: Osamnaestogodišnjak prvi stigao

TRADICIJA Plivanje na Bogojavljenje održano širom Srbije: Plivali srcem za časni krst

Foto Tanjug

Osamnaestogodišnji Piroćanac Nikola Branković prvi je doplivao do časnog krsta u Pirotu na Kompenzacionom bazenu. Nikola je istakao da mu ovaj dan izuzetno mnogo znači imajući u vidu da je vernik, ali i sportista - bavi se plivanjem. Simbolične nagrade svim učesnicima podelio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

U nekim mestima u Republici Srpskoj otkazano plivanje

Zbog obilnih padavina i visokih vodostaja na rekama u Republici Srpskoj otkazano je bogojavljensko plivanje za časni krst u nekoliko gradova i opština. Bogojavljensko plivanje za časni krst održano je u Višegradu, Novom Gradu, Foči, Miljevini i Trnovu...

Banjaluka: Zbog bezbednosti samo jedan učesnik

U hladnom i nabujalom Vrbasu u Banjaluci je zbog bezbednosnih razloga za časni krst plivao samo jedan vernik. Plivanju za časni krst prethodila je Bogojavljenska litija od Sabornog hrama Hrista Spasitelja do Gradskog mosta.

Na Adi Ciganliji: Svi smo pobednici

Na takmičenju u plivanju za časni krst na Adi Cignaliji učestvovala su 54 plivača - pored 33 građanina, takmičilo se i po sedam pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije i SVIBOR-a. Do časnog krsta prvi je doplivao Pavle Milošević sa Vojne akademije.

TRADICIJA Plivanje na Bogojavljenje održano širom Srbije: Plivali srcem za časni krst

Foto ALO!

 

- Nikada se ne takmičimo, jer smo svi pobednici - rekao je za Alo! Đorđe Veljovć, pripadnik MUP-a, jedan od onih koji su plivali za časni krst na Adi.

Kragujevac: Viteška titula Mitru Šarkoviću

Vitešku titulu - nosilac bogojavljenskog krsta 2023. godine - na plivanju za časni krst na Šumaričkom jezeru kod Kragujevca osvojio je Mitar Šarković. On je ove godine prvi put učestvovao, iako se prijavljivao više puta, jer su od prijavljenih žrebom birana samo 33 učesnika. Sada je omogućeno svima da učestvuju, pa je za časni krst plivalo 98 učesnika, među kojima su bile i tri devojke i dvojica mališana.

TRADICIJA Plivanje na Bogojavljenje održano širom Srbije: Plivali srcem za časni krst

Foto Tanjug

Ovo je, inače, bilo jubilarno, dvadeseto plivanje za časni krst na Šumaričkom jezeru, a organizatori su, uz blagoslov Eparhije šumadijske bili Grad Kragujevac, Turistička organizacija i Sportsko-privredno društvo „Radnički“. P. P.

Uzbudljivo na Sava promenadi

TRADICIJA Plivanje na Bogojavljenje održano širom Srbije: Plivali srcem za časni krst

Foto Tanjug

Na Sava promenadi do časnog krsta stigao je 41-godišnji pripadnik Žandarmerije, Marko Tomašević iz Beograda. Najmlađi učesnici su bili petnaestogodišnjaci Dušan Simić i Marko Đurović iz Mirijeva, a s Markom je plivao i njegov otac Dejan Đurović. Učestvovale su i dve devojke, a mlađa od njih, Nada Petronić je iz Kosovske Mitrovice, ima 17 godina i prvak je države, Balkana, Evrope i sveta u kik-boksu.

U Beloj Vodi pobedio Lazar Krstić

Na 22. plivanju za bogojavljenski krst, održanom na Zapadnoj Moravi, u selu Bela Voda kod Kruševca, pobedio je student iz grada na Rasini Lazar Krstić. Ovo je treći put da je mladi Kruševljanin osvojio ovu vitešku titulu.

U Beloj Vodi su, kako kaže Velibor Lazarević, ponosni što je ova manifestacija jedna od najmasovnijih u ovom delu Srbije. Juče je za časni krst plivalo 110 učesnika. P. P.

Bog se javi

Bogojavljenje je praznik kojim se slavi datum kada je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista na obali reke Jordan. Nakon krštenja koje je obavljeno trostrukim poranjanjem u vodu, nebo se otvorilo i javio se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin rečima: „Ovo je Sin moj ljubljeni koji je po mojoj volji.“ Na Isusa je tada sleteo Sveti duh u vidu goluba. Tradicionalni pozdrav za Bogojavljenje je „Bog se javi“, a otpozdrav „Zaista se Bog javi“. Plivanje za časni krst postoji od najranijih dana hrišćanstva i simbolizuje Isusovo krštenje u vodi.

Šabac: U hladnu vodu skočio i trogodišnjak

Za časni krst u Šapcu plivalo je oko 70 učesnika, među kojima tri dame, ali i trogodišnji dečak. Do časnog krsta prvi je stigao Vojin Milenković iz Kruševca. On je u Šabac došao na devojačku slavu svoje supruge, a kako je rekao za Tanjug, plivao je za svoju ćerku Petru i suprugu Tamaru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading