BRAVO Muškarac na VMA primljen s odsečenom šakom, lekari uspešno izveli reimplantaciju: Doktore, je l’ možeš da mi prišiješ ruku?
Foto: Privatna arhiva/privatna arhiva

Prof. dr Boško Milev, glavni dežurni hirurg VMA, nakon operacije je ispričao da je tokom te kobne noći u tu ustanovu stigao veliki broj povređenih, ali svakako je najzapaženija upravo reimplantacija šake.

- Muškarac od 40 godina koji je tokom noći dovezen iz Kragujevca zadobio je teške telesne povrede u saobraćajnoj nezgodi. Došlo je do traumatske amputacije šake. Primarno je zbrinut u nadležnoj ustanovi, zatim prevezen u drugu ustanovu, a tek odatle upućena na VMA. Radi se o amputaciji šake. Uspešno je izvedena teška, skoro sedmočasovna hirurška intervencija gde je uspešno učinjena reimplantacija šake. Dosta posla bilo je za specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijaliste plastične hirurgije.

On je posebno istakao da je zahvaljujući načinu organizacije VMA ceo tim uspeo da u kratkom vremenskom periodu organizuje celokupnu ekipu za uspešnu reimplantaciju.

- Anesteziološka služba, instrumentarke, svi su se brzo organizovali jer je moralo brzo da se deluje. Učinjene su rekonstrukcije arterijskih i venskih sudova, koštanih elemenata - rekao je dr Milev.

Kako je dodao, to je bio prvi korak ka rekonstruktivnoj hirurgiji, s obzirom na to da predstoji i fizikalna terapija.

BRAVO Muškarac na VMA primljen s odsečenom šakom, lekari uspešno izveli reimplantaciju: Doktore, je l’ možeš da mi prišiješ ruku?

privatna arhiva

 

Inače, tokom iste noći 598 pacijenata pregledano je na VMA, a urađeno je i preko 650 dijagnostičkih procedura, od čega je bilo 29 prijema u hirurgiju, 34 je poslato na internističke grane, osam infarkta srca koji su uspešno rešeni i sedam hitnih hirurških intervencija.

Spajaju se kosti, koža, vene, arterije:

Laiku je teško i da shvati šta sve podrazumeva spajanje razdvojenih delova jednog ekstremiteta. Da bi se prišio otkinuti deo, potrebno je svaki rastavljeni delić posebno sastaviti, a to znači da se spajaju kosti, koža, vene i arterije.

Dea operisana 22. put

Koliko su komplikovane operacije ovog tipa, govori i primer voditeljke Dee Đurđević. Njoj je prošle nedelje operisana ruka 22. put po redu u protekle četiri godine od kada je doživela stravičnu nesreću u kojoj je umalo ostala bez ruke. Ona je na Instagramu objavila sliku na kojoj joj je uvijena ruka i napisala da je zadovoljna kako je prošla operacija, a sada kaže da će posle četiri godine konačno moći da koristi levu ruku.

BRAVO Muškarac na VMA primljen s odsečenom šakom, lekari uspešno izveli reimplantaciju: Doktore, je l’ možeš da mi prišiješ ruku?

privatna arhiva

 

- Jedva čekam da sama sebi vežem kosu. Pre nego što sam otišla na operaciju, bojala sam se da se ne probudim na respiratoru. Operisana sam u sredu, a u petak sam vodila Jutarnji program - rekla je Dea.

Svoju ruku dovezao na suvozačevom sedištu

U Kraljevu se još pamti priča I. K. (tada 42), koji je u Zdravstveni centar „Studenica“ doslovno doneo svoju desnu ruku u levoj.

- Strugao sam drva na cirkularu i u sekundi mi je presečena ruka na pola podlaktice. Sva sreća, ostao sam pribran nego ikada, uzeo šaku, ušao u kuću i tražio ženi da mi da led iz zamrzivača i čaršav. Ona je pala u nesvest, a ja sam ruku privezao čaršavom, stavio led u šerpu, ruku na njega i sve smestio na suvozačko sedište. Vozio sam do Kraljeva, verovatno 200 na sat, Ibarskom magistralom. Stigao sam, a na prijemnom nisu mogli da veruju šta vide. Kad sam se probudio, operacija je bila gotova, a svi su prepričavali moje čudo - ispričao je I.K. za Alo!.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragoljub

17.02.2023 07:46

Bravo Sve ih je naucijo cuveni Prof. MARKO BUNBASIREVIC