KLIZAVA BLJUZGA LOMI KOSTI Sneg u Srbiji izazvao je kolaps na putevima, zavejao planinska naselja i pokidao električne žice, ali i uzrokovao bolesti
Foto: Alo/Alo

Prema rečima dr Marije Milenković, anesteziologa iz Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, promena vremena se u ovoj ustanovi odrazila u vidu duplo većeg broja pacijenata.

- Kako kolege traumatolozi, tako i internisti, ovih dana su imali pune ruke posla, jer je broj pacijenata dvostruko povećan. Najviše je bilo hroničnih bolesnika koji su doživeli šokove sada zbog promene temperature, a koji inače imaju neke tegobe ili infekcije - kaže dr Milenković, i dodaje:

KLIZAVA BLJUZGA LOMI KOSTI Sneg u Srbiji izazvao je kolaps na putevima, zavejao planinska naselja i pokidao električne žice, ali i uzrokovao bolesti

Alo

 

- Pored toga, imali smo ogroman broj povreda, preloma, naprsnuća, uganuća, kako zbog padova na snegu i klizanja tako i zbog saobraćajnih nesreća koje su se dešavale mislim na svakih par minuta.

Kako je istakla doktorka, zbog svega toga najopreznije po ovakvom vremenu treba da bude nekoliko grupa ljudi:

- Hronični bolesnici s nestabilnim pritiskom su prvi na udaru, jer se zbog hladnoće menja i njegova vrednost. Oni treba redovno da mere pritisak i piju svoju terapiju, a ako osete tegobe, da se obrate svom specijalisti ili već lekaru koji ih vodi. Druga grupa su stariji ljudi koji se teže kreću i koji bi trebalo jednostavno da izbegavaju kretanje po neočišćenim trotoarima i ulicama. Na trećem mestu su vozači, i to posebno mladi, neoprezni i neiskusni, da obrate dodatnu pažnju na to kako se ponašaju za volanom - savetuje doktorka.

Na kraju, ona ističe i da za sve grupe važi da izbegavaju alkohol, a posebno upravo za vozače.

Zavejana sela i gradovi

Na Kopaoniku je u utorak uveče izmereno 49 centimetara snega, a dežurni meteorolog Slobodan Pribojac je kazao i da je temperatura minus devet stepeni Celzijusovih. Zbog velike količine snega pojedini putevi su neprohodni, a pod težinom snežnog prekrivača ponegde pada drveće. Više sela je bez struje zbog kvarova na elektromreži, dok raste i vodostaj pojedinih reka.

U Beogradu je zabeležen istorijski rekord u visini snega u aprilu, između 17 i u višim delovima grada do 20 centimetara, što je poslednji put zabeleženo krajem 19. veka.

Poplave na desetak reka

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorio je da su vodostaji 13 reka i dalje u porastu i da će se pojedine kretati i iznad granice redovne odbrane od poplava.

- Na Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini, Mlavi i Peku vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava, a na Veternici nešto iznad granice vanredne odbrane od poplava. Na Crnom i Belom Timoku vodostaji će biti u porastu i kretaće se oko granica redovne odbrane od poplava - navode iz RHMZ, i dodaju da će vodostaji na Neri i Brzavi biti oko granica redovne odbrane od poplava, dok će na Tamišu kod sela Jaša Tomić vodostaj biti u porastu.

KLIZAVA BLJUZGA LOMI KOSTI Sneg u Srbiji izazvao je kolaps na putevima, zavejao planinska naselja i pokidao električne žice, ali i uzrokovao bolesti

Foto: RINA

 

Prema informacijama Puteva Srbije, na auto-putu E-75 u zoni tunela Predejane i tunela Manajle usled snežnih padavina ograničena je brzina kretanja vozila.

Nakon prestanka snežnih padavina, biće vraćeni redovni uslovi u odvijanju saobraćaja. U slučaju novih snežnih padavina, na snazi će biti smanjeno ograničenje brzine kretanja vozila. Vozačima se savetuje da voze pažljivo, poštuju ograničenja brzine, kao i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, navedeno je u saopštenju.

Vremenska prognoza

Do kraja sedmice se u jutarnjim satima očekuje lokalna pojava mrazeva, ali će dnevna temperatura već od danas postepeno da raste. Iako možemo da očekujemo otapanje snega i blago otopljavanje, i dalje će biti hladnije od proseka za prvu polovinu aprila.

Rode u čudu

Dok meštane Berana aprilski sneg nije previše iznenadio jer je za njihov kraj uobičajena pojava, bračni par roda koji je iz toplijih krajeva poranio ove godine - ostao je „u šoku“. Njih je zatekao aprilski sneg, a njihovu reakciju zabeležile su kamere Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP). Društvenim mrežama širi se snimak ptica koje izgledaju veoma ljutito i začuđeno, pa se urnebesni komentari poput „tako mu i treba kad sluša ženu i porani kod njenih u Berane“ samo nižu.

KLIZAVA BLJUZGA LOMI KOSTI Sneg u Srbiji izazvao je kolaps na putevima, zavejao planinska naselja i pokidao električne žice, ali i uzrokovao bolesti

Foto: RINA

 

- Rodići u Beranama ne razgovaraju. Posvađali su se. Ona tvrdi da su poranili za Crnu Goru, on da je zima zakasnila – kažu iz CZIP.

Bračni par Rodića na sever Crne Gore stigao je krajem marta, prvo mužjak Perko, a za njim i ženka Perka. Skućili su se na banderi u Polimskoj ulici, gde dolaze već godinama iz Afrike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading