JEZIVO SVEDOČENJE Devojčica koja je preživela masakr opisala horor u učionici VII2:  Mislili smo da čujemo petarde, a on je tad ubijao u hodniku!
Foto: Alo/Foto: Alo!

Jedna od devojčica koja je pokazala neverovatnu hrabrost ne samo 3. maja, već i u prvim danima posle tragedije je trinaestogodišnja E. K. čije svedočenje je, zasad, najdetaljniji opis tog kobnog dana.

Reč je o učenici koja je nakon pregrmljenog masakra greškom objavljena kao preminula, pa je na svu muku objašnjavala da je još živa. Ona je posle svega smogla snage da javno objavi svedočenje iz prve ruke o tome šta se događalo u učionici strave.

„Dečak K. K. je prošle godine išao u drugu smenu gde su ga i ismejavali. Ove godine je prešao u našu smenu gde su ga svi gotivili i družili se s njim normalno. Svi su ga zvali na rođendane i svaki put kad smo izlazili napolje uvek smo ga zvali. U školi je dobio dva iz tehnike i tehnologije i tri iz matematike... Sa nastavnicom istorije je išao na školsko, opštinsko i gradsko takmičenje, mislim“, napisala je E. K., i dodala da je K. K. bio odličan đak.

„Uvek je bio 5,0. Svi smo mislili da živi u normalnoj porodici“, istakla je ona, i potom opisala do detalja šta se dešavalo tog nesrećnog 3. maja.

„Međutim, 3. maja imali smo normalan čas istorije, učili smo novu lekciju. Bilo je oko pet minuta do kraja časa kad smo čuli pucnjavu i pomislili da su petarde, a u to vreme on je ubijao obezbeđenje i dežurne učenike. Posle toga je ušao u kabinet za istoriju sa dva pištolja i kreće da puca u nastavnicu istorije i svog najboljeg prijatelja V. P., a mi smo se svi sakrili ispod stolova“, opisala je stravične scene E. K. i istakla da su svi bili u šoku.

„Ja sam u jednom momentu zavrištala, on je verovatno gledao odakle se čuje taj zvuk, ja sam ustala, preskočila mrtvog dečaka A. Č. i istrčala sam iz kabineta. Za mnom su istrčala jedna devojčica L. V. i dva dečaka V. V. i M. P., nas četvoro smo ostali živi.“

Kako je dalje navela, njih četvoro su videli dežurne učenice A. B. i B. A. i radnika obezbeđenja mrtve.

„Bili smo u šoku, ali smo istrčali iz škole. L. V. i ja samo istrčale kod mene kući, a dečaci su otrčali svojim kućama. Posle nam je javljeno da je S. N. upucana u ruku, ali da je živa... Da su neki naši prijatelji mrtvi, a neki u Urgentnom i Tiršovoj“, napisala je u potresnom svedočenju ova devojčica.

Neka deca žele što pre da se vrate u školu

Vrata OŠ „Vladislav Ribnikar“ otvorena su u ponedeljak za učenike od prvog do četvrtog razreda koji pohađaju produženi boravak, a danas se očekuje povratak i svih drugih učenika. Kako je rečeno, klasične nastave neće biti, već će biti druženja, podrške, psihološke podrške i učenicima, nastavnicima i roditeljima kroz različite radionice.

- Preporuka Ministarstva je da deca krenu u školu, da se njihovi strahovi pobede tako što će doći ovde, upravo u ovu školu. Preporuka Ministarstva je takođe da sva ona deca koja nisu spremna ostanu kod kuće, nastavljaju da razgovaraju s roditeljima i da lagano pobede svoje strahove - kaže Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja, i dodaje da je mišljenje stručnjaka da upravo treba da ova škola bude mesto povratka.

- Čini mi se da mnogi od nas ne pitaju decu, nego izražavaju svoje strahove. Ja mogu da kažem u ime svog deteta i njenih drugara da su spremni za povratak. Oni jedva čekaju da se vrate ovde, da vide svoje nastavnike, da ih zagrle i da podele s njima bol i tugu. Treba da slušamo decu, deca su ona koja treba da odluče o tome kada i da li treba da se vrate ovde - istakao je Igor Đorđević za RTS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading