PRVOSTEPENA PRESUDA POVODOM TEKSTA "Đurđevdanska litija Berane 2020/ Ne damo svetinje"
Alo!

VIŠI SUD U BEOGRADU, sudija Ida Nikitović, sudija pojedinac, u parnici po tužbi tužioca VLADIMIRA ŠĆEKIĆA iz Republike crne Gore, iz Berana, Dolac bb, čiji je punomoćnik Vladimir Marenović, advokat iz Beograda, Studentski trg br. 4/1, protiv tuženog „ALO MEDIA SYSTEM” DOO, Beograd, ul. Kosovska br. 26/III, matični broj :21276081, čiji je punomoćnik Igor Isailović, advokat iz Beograda, ul. Beogradska br. 25, radi utvrđenja povrede autorskog prava i naknade štete, vrednost predmeta spora 97.632,00 dinara, nakon održane usmene i javne glavne rasprave, zaključene dana 22.10.2021. godine u prisustvu tužioca, punomoćnika tužioca i punomoćnika tuženog, doneo je PRESUDU UTVRĐUJE SE da je tuženi „AL0 META SYSTEM” DOO Beograd, povredio autorska prava tužioca VLADIMIRA ŠĆEKIĆA, iz Berana, tako što je na internet prezentaciji www.alo.rs dana 06.05.2020. godine, neovlašćeno, u nepotpunoj formi, bez naznačenja imena ili pseudonima autora, javno saopštio Prikaz dela video zapisa „ĐURĐEVDANSKA LITIJA BERANE 2020 /// NE DAMO SVETINjE”, čime je tužiocu naneo imovinsku i neimovinsku štetu. 


ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca kojim je tražio da se utvrdi da je tuženi deljenjem linka za video zapis „ĐURĐEVDANSKA LITIJA BERANE 2020 /// NE DAMO SVETINjE”, neovlašćeno učinio delo dostupnim javnosti, KAO NEOSNOVAN.


OBAVEZUJE SE tuženi „AL0 META SYSTEM” DOO, Beograd, da tužiocu VLADIMIRU ŠĆEKIĆU, iz Berana, na ime naknade imovinske štete zbog povrede autorskih prava isplati iznos od 17.632,00 Dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od 22.10.2021. godine pa do isplate, u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude, pod pretnjom izvršenja.


1
OBAVEZUJE SE tuženi „AL0 META SYSTEM” DOO, Beograd, da tužiocu VLADIMIRU ŠĆEKIĆU iz Berana, na ime naknade neimovinske štete zbog povrede moralnih prava autora isplati iznos od 40.000,00 Dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od 22.10.2021. godine pa do isplate, u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude, pod pretnjom izvršenja.


ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca za naknadu neimovinske štete zbog povrede moralnih prava autora preko dosuđenog, a do traženog iznosa, za iznos od još 40.000,00 dinara, KAO NEOSNOVAN.


OBAVEZUJE SE tuženi da javno objavi izreku ove presude o svom trošku u štampanom i elektronskom izdanju dnevnih novina „Alo”, odnosno na internet prezentщiji www.alo.rs, u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude, pod pretnjom izvršenja.


ODBACUJE SE tužba u delu tužbenog zahteva kojim je traženo da se naloži tuženom da ukloni link sa internet prezentacije www.alo.rs kojim neovlašćeno čini dostupnim autorska dela tužioca, KAO NEUREDNA.
OBAVEZUJE SE tuženi da tužiocu na ime troškova parničnog postupka isplati šnos od 47.900,00 Dinara, u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude, pod pretnjom izvršenja.


ODBIJA SE zahtev tužioca u delu u kome je tražio da se obaveže tuženi na plaćanje zakonske zatezne kamate na troškove postupka počev od dana donošenja odluke pa do isplate, KAO NEOSNOVAN.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading