Gradovi Centralne Anadolije
Foto: Alo/Foto Alo! i GoTurkiye

Ako ste i vi od onih turista koji ne mogu da podnesu čvarenje na suncu i izležavanje na plaži, nego više vole duge šetnje i istraživačke pohode, da vide nešto novo, drugačije i da uživaju u lokalnim sepcijalitetima, onda ovog leta možete posetiti gradove Centralne Anadolije.

O turskoj gostoprimljivosti se već zna, ali susret s meštanima Kajserija, Jozgata i Kiršehira ostaće vam u posebnoj uspomeni. Ta tri grada nisu na mapi tipičnih turističkih destinacija, ali svaki od njih ima nešto posebno za videti, bilo da ste ljubitelj istorije (od antičke, preko osmanske, pa do savremene) ili prirode (nacionalni parkovi, planine, termalni izvori, tematski parkovi). Hrana u Centralnoj Anadoliji je posebna priča, raznovrsna i toliko ukusna da vam reč dijeta ne pada ni na pamet!

Gradovi Centralne Anadolije

Foto Alo! i GoTurkiye

 

Nedavno su novinarske ekipe iz Srbije, Bugarske, Turkmenistana, Gruzije, Kazahstana, Uzbekistana, posetile ove tri destinacije i ono što su svi primetili jeste čistoća na ulicama i mnogo zelenila.

Gradovi Centralne Anadolije

Foto Alo! i GoTurkiye

 

KAJSERI: Umetnost cenkanja s veštim trgovcima

Grad u kojem živi više od milion stanovnika znaju u Srbiji oni koji su davnih dana gledali seriju „Hiljadu i jednu noć“, jer je odatle bila Burhanova problematična snaha Fusun! Kajseri je inače zimi pun turista koji dolaze u čuveno skijalište na planini Erdžijes čiji vrh vidite maltene iz bilo kojeg dela grada. Nekadašnja antička Cezareja, čuvena je i zanimljiva zbog svoje seldžučke arhitekture iz XII i XIII veka koja je podignuta od crnog kamena vulkanskog porekla. Ovde se rodio mimar Sinan, arhitekta čije je delo i most u Višegradu, a njegova rodna kuća pretvorena je u muzej. U Kajseriju možete obići  nekoliko muzeja, posebno muzej seldžučke civilizacije koja potiče iz ovih mesta i arheološki muzej.

Gradovi Centralne Anadolije

Foto Alo! i GoTurkiye

 

Tu je i medresa Gevher Nesibe, prva poznata medicinska škola u svetu, osnovana pre 800 godina. Ovde obavezno probajte ljutkaste kobasice (sudžuk), sušenu goveđu pečenicu (pastrma) i mantije koje su za razliku od onih iz naših krajeva sićušne, kuvane i prelivene jogurtom sa alevom paprikom.

Gradovi Centralne Anadolije

Foto Alo! i GoTurkiye

 

Ovaj kraj je poznat i po jelima od jagnjetine za koju kažu da ima poseban ukus zbog planinskih pašnjaka. Kako je ovde viševekovno trgovinsko središte, mnogi tvrde da je šoping u tržnim centrima, bazarima i na pijacama podjednako bogat kao i u Istanbulu, a o meštanima Kajserija, veštim trgovcima, kruže vicevi kao o našim Piroćancima.

JOZGAT: Borova šuma, rimske terme i hleb-prstići

Nacionalni park koji se prostire na 245 hektara površine, sa jezerom, crnogoričnim šumama i čistim vazduhom idealno je mesto za one koji vole dugo šetnje.

Gradovi Centralne Anadolije

Foto Alo! i GoTurkiye

 

Nalazi se u neposrednoj blizini Jozgata, gradića u kojem su na svakom koraku vidljivi ostaci antičke, seldžučke, vizantijske i otomanske kulture. Dan treba da započnete obilnim turskim doručkom, a potom možete da krenete u osvajanje znamenitosti Jozgata - šarmantnog gradića u čijem je centru, kao skoro i u svakom drugom mestu u Turskoj, na centralnom trgu toranj sa satom!

Gradovi Centralne Anadolije

Foto Alo! i GoTurkiye

 

U Arehološkom muzeju, kući (konaku) porodice Nizamoglu, dočaran je nekadašnji način života ljudi u ovom kraju, a pažnju turista privlače i očuvani ostaci rimskog kupatila, Sarikaja, ili, kako ga ovde zovu „hamama kraljeve kćeri“ a koje se nalazi na listi svetske kulturne baštine UNESKO. Iz Jozgata ne krećite bez da probate „parmak čoregi“ (prsti-hleb), specijalnu vrsta hleba.

Gradovi Centralne Anadolije

Foto Alo! i GoTurkiye

 

KIRŠEHIR: Grad muzike i oraha

Tura kroz Centralnu Anadoliju vodila nas je do Kiršehira, gradića za koji se smatra da je kolevka turske narodne muzike. Za ovaj region vezuju se instrumenti kao što su baglama, violina i saz, klarinet i bubnjevi.

Gradovi Centralne Anadolije

Foto Alo! i GoTurkiye

 

U muzeju umetnosti i muzike dočekuju vas muzičari koji slede tradiciju Nešeta Ertaša, istaknutog pesnika i muzičara iz ovog kraja koji je proglašen „blagom Uneska“. Inače, Kiršehir je 2019. godine uključen u Uneskovu mrežu kreativnih gradova u oblasti muzike, pa ovde možete pevati, zaigrati uz zvuke kašika koje koriste kao kastanjete ili se nadmetati u pevanju ili poeziji. Pored muzike, u ovom kraju neguju se i nauka, a zanimljiva je i priča o Ahi Evranu, osnivaču Ahi organizacije (pravcu) u Anadoliji koja je okupljala filozofe, učenjake, trgovce u 13. veku, kao neka vrsta esnafa čiji se etički principi i danas poštuju.

Gradovi Centralne Anadolije

Foto Alo! i GoTurkiye

 

U centru grada nalazi se Opservatorijum koji je osnovao Đađa-bej, učeni guverner Kiršehira u 13. veku. Stubovi koji se nalaze na spoljnim uglovima medrese izgledaju kao rakete koje se spremaju za let u svemir, a u središtu građevine, koja na ulazu ima simbole Sunca i Meseca, je neka vrsta preteče današnjih teleskopa - bazen s vodom u kojem se ogleda nebo sa zvezdama kroz otvor na kupoli.

Gradovi Centralne Anadolije

Foto Alo! i GoTurkiye

 

U blizini Kiršehira je arheološki muzej Kaman Kalehojuk u kojem je prikazan metod iskopavanja i otkrivenja artefakata. Pored njega je japanski vrt (Mikasanomiia Memorial Garden), najveća takva botanička bašta van granica Japana, koju su izgradili upravo Japanci koji su vodili iskopavanja u Kalehojuku.

U okrugu Kaman raste sorta belog oraha jedinstvenog ukusa, a ima tanku ljusku koja se može otvoriti rukom, a orasi su i jedan od sastojaka krema od jaja, mleka i brašna - „hošmerim“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading