Dulenska štraparijada, takmičenje konja
Foto: Alo/Foto: Aleksandar Đorđević

Selo Dulene, na području grada Kragujevca, u mnogim izborima uvršćeno je među 10 najlepših sela u našoj zemlji.

Dulenci, njih jedva stotinak, rešili su da mu pojačaju sjaj, a oživljavanje sela pokrenuli su Dejan Milenković, koji se iz Nemačke vratio u postojbinu, ali i bračni par Vitka i Slavoljub Mošić, koji su pokrenuli turističku manifestaciju „Dulenska štraparijada“, takmičenje konja, u parovima, u izvlačenju balvana.

- Ovo je četvrta štraparijada. Učestvuje 35 konja iz Kraljeva, Ivanjice, Kosjerića, Gornjeg Milanovca, Knića, Niša... Najbolji dobijaju pehare i diplome, a novčani iznos nagrada je 450.000 dinara - kaže Slavoljub Mošić, među ljubiteljima konja poznatiji kao Slavko Dulenac.

U Dulenu je ovo praznik pa je pored staze za trku sa balvanima prava vašarska atmosfera. U nekoliko velikih šatora puši se pečenje i razleže muzika...

Dulenska štraparijada, takmičenje konja

Foto: Aleksandar Đorđević

 

Konji od 40.000 evra

Konji koji izvlače balvane iz šuma, a posebno oni koji su uspešni na sve brojnijim štraparijadama u Srbiji i Bosni, dostižu cenu i do 40.000 evra. Ali, njihovi vlasnici kažu da nema tih para za koje bi ih prodali.

Staza za izvlačenje balvana duga je 100 metara, konji su podeljeni u četiri kategorije - perolaka, laka, srednja i teška, a balvani su teški od 1,2 do dve tone. A prvi su se radovali Dragan Jeličić Bačanin iz Kadine Luke i braća Mijovci iz Boljkovaca kod Gornjeg Milanovca. Njihovi Mango i Moro izvukli su balvan od 1,2 tone za 28,12 sekundi.

- Naši konji svaki dan treniraju. Kao sportisti. Rade sa teretom, ali i kaskaju, za opštu kondiciju. Radimo i u šumi, tako da ovo njima nije ništa neobično. Jedu kvalitetno seno i ovas obavezno, a manje ječam, kukuruz i tritikale. Poklanjamo im veliku pažnju. Nije nam najvažnija pobeda, iako se radujemo, svakako. Ovde je najlepše druženje i odličan provod posle napornog rada - kaže Jeličić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading