plaža
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Poslednjih dana sve više naših građana koji letuju u Grčkoj doživljava neprijatne scene i o tome izveštavaju preko popularnih grupa na Fejsbuku. Na jednoj plaži nisu dozvolili roditeljima da unesu kolica, pa su čak zabranili da beba spava u obližnjoj šumici!

Otac bebe je objavio neobjašnjiv negostoprimljiv gest koji su doživeli na Oranž biču kada ih je zaposlena upozorila da njihova beba ne može da spava u kolicima.

„Imamo veoma loše iskustvo s Orange beacha. Rezervisali smo tri dana unapred, a oko osam ujutru došli sa malim detetom koje pre podne odspava u kolicima u hladu. Gospođa koja radi na plaži nam nije dozvolila da unesemo kolica, i na naše reči: Ali dete nam obično oko 10 zaspi u kolicima, drsko je rekla: Baby sleeps in hotel, not here“, izneo je svoje loše iskustvo jedan naš turista u grupi „Live from Greece“.

On je rekao i da su nakon toga kolica ostavili sa strane, sklopljena, daleko od ležaljki i plaže i kasnije ih odneli u šumicu iza bara da dete odspava.

- Gospođa je došla i rekla da je šuma privatna i da dete ni tu ne može da spava, da se pokupimo i idemo u auto ili hotel i da nju nije briga. Imamo razumevanja za pravila na plažama, ali za drskost zaista ne - navodi preneraženi gost, a njegova objava izazvala je brojne komentare.

„Prvi put čitam da neko brani da na plaži budu kolica za bebu. Toliko sam za 14 godina koliko letujem u Grčkoj videla beba u kolicima na plaži i nikada niko nije prišao da to brani, bilo da su barovi sa ležaljkama, bilo da je slobodni deo plaže u pitanju. Zanimljivo je kako to nikada ne bi uradili svojim sunarodnicima koji dolaze u velikim grupama na plažu“, zaključila je jedna korisnica.

Još jedan od glavnih razloga za „tihi, srpsko-grčki rat“ su ležaljke, a sudeći po objavi jedne Srpkinje koja je odmarala u Patri, na Pelonopezu, sukob se rasplamsava.

„Kao što sam ih dosad hvalila, sada moram da uputim ogromnu kritiku na ’Poumbas canteen’. Kažu nije moguće rezervisati ležaljke, a već dva dana kada dođemo kažu da su ležaljke rezervisane. Danas kada smo mu rekli kako su rezervisane kada ste rekli da ne primate rezervacije, dobili smo odgovor ’theese sunbeds are not for people from Serbia’ (ove ležaljke nisu za ljude iz Srbije). A onda i predlog da možemo od trećeg reda nadalje. Znači, plaćali smo ležaljke 20 evra, plus obavezne konzumacije 10 evra po osobi, što je ok, ali takav odnos prema Srbima prvi put ovde doživesmo. I, naravno, promenismo plažu odmah. Veliki, ogroman minus“, napisala je ova Srpkinja, a sudeći po pratećim komentarima, ovo nije prvi slučaj da su turisti iz Srbije doživeli ovakvu neprijatnost.

„Bili smo u ovom baru na plaži pre nekoliko dana i rečeno nam je da ne rade rezervacije, a onda kada dođete i vidite slobodno mesto kažu da je rezervisano… Nisu korektni prema Srbima i to se baš primeti. Takođe, išli smo do jednog bara i tamo nam je rečeno da dodatno platimo za dete, što je ok, ali kada sam pitala da li dete dobija svoju ležaljku na ulazu su mi rekli možda, nisu sigurni. Kada smo ušli, neki lik je dotrčao i rekao konobaru da nas smesti u drugi red, da ne možemo u prvi. Naravno da smo se okrenuli i otišli. Pritom, ulaz u vodu je pun klizavog kamenja, tako da baš i nije idealno, posebno za malu decu“, navela je druga žena.

Slične situacije desile su se Srbima koji letuju na Zakintosu.

„Nažalost, doživeli smo to isto nekoliko puta, najgori su bili prema nama na Zakintosu, sa predrasudama su, a mi potrošili gomilu novca na ostrvu. Čak su nas i iz autobusa izbacili jer smo Srbi“, ustvrdila je treća članica grupe Grčka info.

Nekoliko dana pre oglasio se i Srbin iz Neos Marmarasa koji je naveo da je dok je bio na plaži na njega fizički nasrnuo konobar iz obližnjeg restorana.

„Želeo bih da podelim, nažalost, jako loše iskustvo iz Neos Marmarasa. Reč je o restoranu-kafiću koji je prvi na gradskoj plaži sa ležaljkama. Razumem da je vikend i da kafići na plažama žele veći prostor i više love. Ali, ne mogu nasilno da traže od turista da kupuju piće kod njih, bacaju peškire i sklanjaju njihove stvari, a pritom nisu na njihovim ležaljkama, već se oni svojevoljno šire. Posle razgovora s ljudima na plaži, očigledno je bilo nezadovoljstvo svih, a konobar je prema meni bio nasilan i fizički je nasrnuo na mene, uz pretnju da mu ja teram mušterije“, napisao je čovek, i dodao da je zapravo konobar sam terao mušterije svojim neljubaznim stavom i agresivnim ponašanjem.

„To može i većina sa plaže da potvrdi. Nismo mi jedini koji su doživeli ovu vrstu neprijatnosti u istom mestu, pa čak ne ni istog dana. Postoji način da se sve uljudno reši, ali fizičko i agresivno nasrtanje i pretnja nisu rešenje i smatram da takav pristup treba da nosi i određene posledice. Ne želim da me niko uslovljava i koliko pića treba na tri sata da popijem. Mi nismo ’ovce za šišanje’, niti smo ’svinje pred klanje’, osnovno je očekivati ljubaznost koju na ovom mestu sigurno nećete naći“, zaključio je ovaj Srbin.

I ovu objavu su mnogi komentarisali, jedni su mu savetovali da pozove policiju i ubuduće letuje u Turskoj, gde Srbe gledaju kao boga.

„Pozvati policiju, u dogovoru treba petoro, šestoro da pozove i prijavi. Postoji i neka inspekcija koja je zadužena za plaže. Postali su bezobrazni, bukvalno otimaju, zato zadnje dve godine Turska, gledaju vas kao boga“, jedan je od komentara.

„Žao mi je što vam se to dogodilo, ali kad je u pitanju taj kafić i taj konobar, jednostavno je moralo u jednom momentu da se nešto loše desi. Pre nekoliko dana sam napisala kako isti taj konobar svesno naplaćuje više i pravi se blesav. Takođe je pomerio čoveka sa sve ležaljkom jer je ovaj prešao liniju i ušao, kako je rekao u njegov kafić“, dodala je jedna članica grupe „Grčka info“.

Piše:Zorica Zarić

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading