Jedinstveni koncept u Beogradu na vodi
Foto: Alo/Foto: Alo/Nikola Todorović

U srcu naše prestonice, u Beogradu na vodi, juče je svečano otvoren jedinstveni koncept, spoj restorana, prodavnice i izložbenog mesta inspirisan Ugandom.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio predsednika Ugande Joverija Kagutu Musevenija, prvi čovek Ugande posetio je jedinstveni restoran i market „Uganda Connect“, koji je otvoren juče u Beogradu.

Delegacija Ugande, s predsednikom Musevenijem na čelu, prisustvovala je predstavljanju tog prvog afričkog koncepta u našoj prestonici.

Svi ljubitelji ukusa afričke kulture od sada imaju priliku da uživaju u jedinstvenim proizvodima iz Ugande, a na licu mesta mogu da kupe i proizvode s tog kontinenta koji se ne mogu naći u marketima, počev od vanile i drugih raznih začina, čokolade, kakaoa, preko različitih vrsta kafe, za koju domaćini tvrde da je najbolja na svetu.

Uganda postaje važan partner Srbiji u budućnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je juče predsednika Ugande Joverija Kagutu Musevenija i zahvalio mu na tome što njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji i najavio veću privrednu saradnju između dve zemlje.

Jedinstveni koncept u Beogradu na vodi

Foto: Tanjug

- Zahvalan sam predsedniku Museveniju što se Uganda drži principa teritorijalnog integriteta i podržava suverenitet Srbije na celoj njenoj teritoriji u svim međunarodnim organizacijama, institucijama i organima, što isto i mi činimo kada je u pitanju Uganda i sve afričke zemlje - poručio je Vučić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ugande Vučić je zahvalio Museveniju na poseti i što je odlučio da dođe u Beograd i Srbiju.

Podsetio je da je predsednik Ugande bio u Beogradu pre tačno 36 godina.

- Reč je o čoveku sa ogromnim iskustvom od koga sam mnogo toga mogao da naučim - rekao je Vučić, i istakao da Afrika sada ima 1,5 milijardi stanovnika, a da je mnogo veća površinski od Indije, ali i dalje napreduje i da će već za 30 godina preći 2,5 milijarde i postati jedno od najvažnijih tržišta na svetu posle Azije.

- Dotakli smo pitanje konkretne saradnje i pre kraja avgusta delegacija naših eksperata posetiće Ugandu s najmanje jednim ili dvoje ministara, da bi razgovarala o poljoprivrednoj saradnji, ali i o svim drugim sferama. U odbrani smo već imali saradnju i možemo da je poboljšamo i uvećamo - naveo je Vučić.

Za Srbiju je strateški važno da ima prisustvo na afričkom kontinentu jer Afriku doživljava kao strateškog partnera u budućnosti, kao i da je zahvaljujući svojim prijateljima iz Afrike i Azije dobila organizaciju EXPO 2027, rekao je Vučić na Srpsko-ugandskom forumu u Palati „Srbija“.

Predsednik je rekao da je Srbija bila deo Pokreta nesvrstanih i da se ponosimo tim delom svoje istorije, kao i da je ponosan što će biti gost predsednika Musevenija, ali i Pokreta nesvrstanih 19. i 20. januara 2024. godine.

- To je za nas izvor političkog prijateljstva, ali ako hoćete, za one koji to neretko potcenjuju u Evropi, i izvor političke snage - poručio je Vučić.

„Uganda Connect“ zamišljen je kao poseban spoj srpske kuhinje i nacionalne kuhinje Ugande, a posetioci dobijaju priliku da se upoznaju sa mnoštvom egzotičnih jela nepoznatih našem podneblju, pomešanih sa dobro poznatim ukusima srpskih tradicionalnih ukusa, o čemu je za Alo.rs govorio i trgovinski predstavnik Ugande za jugoistočnu Evropu Bratislav Stoiljković.

Jedinstveni koncept u Beogradu na vodi

Foto: Alo/Nikola Todorović

 

- Jedna za mnoge nedostižna zamisao pretvorila se u realnost. Kada smo pre više od pola godine počeli s ovom idejom, nismo znali koliko će njeno ostvarenje biti značajno. Ostvarili smo saradnju sa bratskom zemljom uz podršku predsednika Srbije i predsednika Ugande. Značaj ove saradnje je u ekonomiji, privredi, sportu, ali pre svega, u ljudskoj strani svakoga od nas da sa drugom, bratskom zemljom razmenimo dobra. U pitanju je državni projekat Ugande, povodom kojeg se u našoj zemlju našlo 100 privrednika iz ove zemlje sa svojim jedinstvenim proizvodima: vanilom, kafom, kakaoom, avokadom i ananasom. Jasno je koliko je ova saradnja značajna za privredu naše zemlje i s ponosom ćemo predstavljati spoj Srbije sa bratskim narodom Ugande - istakao je Stoiljković za Alo!, i dodao da je ovo prvi takav restoran otvoren u našoj prestonici.

Direktan let Beograd-Kampala

Što se tiče konkretne saradnje u oblasti građevinske industrije sa Ugandom, Vučić je rekao da su i „Energoprojekt“, ali i druga naša građevinska preduzeća spremna za rad u toj zemlji i istakao da je stopa rasta Ugande 4,9, što je, kako je rekao, za Evropu misaona imenica, i dodao da naše dve zemlje mogu da ostvare saradnju u IKT sektoru, u oblasti digitalizacije i softverske industrije, gde je Srbija, ukazao je, postigla velike uspehe. Dodao je da je saradnja moguća i u sektorima zdravstvene zaštite i energetike.

Predsednik je rekao da je „Er Srbija“ imala uspeh u radu i povećanju broja linija, a da će se u narednom periodu fokusirati na Afriku.

- Kampala i Uganda mogu da budu mesta odakle možemo da idemo dalje u određene afričke destinacije, posebno prema jugu, ali i prema centralnoj i zapadnoj Africi. Mi ćemo se truditi da ove dogovore konkretizujemo na najbolji način i napravimo saradnju koja će odgovarati građanima Ugande i Srbije - poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da se nada da bi do kraja sledeće godine mogla da se uspostavi direktna linija Beograd-Kampala, i istakao da bi to bio uspeh za obe zemlje.

„Naši bilateralni odnosi zasnovani su na principima međusobnog uvažavanja i razumevanja, solidarnosti i tradicionalnog prijateljstva. Razgovarali smo o razvoju saradnje, ekonomskom povezivanju i projektima na kojima bismo mogli zajedno da radimo, jer Srbija nastavlja da obnavlja i učvršćuje svoja stara partnerstva, dok s iskrenim prijateljima gradi nove mostove za budućnost“, napisao je Vučić na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Jedinstveni koncept u Beogradu na vodi

Foto: Alo/Nikola Todorović

 

Pored ukusa, mirisa i magije koji je ovaj restoran i koncept doneo u naš glavni grad, srdačno osoblje iz Ugande, koje savršeno govori srpski jezik i sa osmehom pozdravlja goste, kao i aksesoar, obuća i tkanine, koje sa posebnom pažnjom prave a potom i prodaju u sklopu restorana, sasvim su dovoljan razlog da što pre posetite „Uganda Connect“, na Bulevaru Vudroa Vilsona u Beogradu na vodi, probate najbolju kafu i doživite ovu afričku zemlju svim svojim čulima.

OLIVERA KONATAR, EKIPA ALO!

Sporazumima potvrđena saradnja

Jedinstveni koncept u Beogradu na vodi

Foto: Tanjug

Predstavnici vlada Srbije i Ugande su posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ugande Joverija Kagute Musevenija i razgovora delegacija dvaju zemalja potpisali dva dokumenta o razumevanju i saradnji u oblasti poljoprivrede i turizma.

Memorandum o razumevanju između ministarstava poljoprivrede dvaju zemalja odnosi se na saradnju u promovisanju klimatskih pametno održivih praksi, prehrambene sigurnosti i podsticanja saradnje i razvoja tehnologije. Potpisali su ga ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Srbije Jelena Tanasković i državni ministar u Ministarstvu poljoprivrede, stočarstva i ribarstva  Ugande Ruamiro Brajt Kanjontore.

Drugi dokument, Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva za trgovinu, industriju i kooperaciju Ugande, potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i njegova koleginica iz Ugande Harijeta Nabazi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading