radnik
Foto: Alo/Foto: Nenad Vujanović

Broj godina života i propisan radni staž dva su uslova za odlazak u penziju, a što je staž veći, veća je i penzija.

Da bi se ostvarilo pravo na penziju potrebno je imati određeni broj godina života i propisan penzijski staž.

 Penzijski staž stiče se vremenom provedenim u radu i uplatom doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Mnogi tek pred odlazak u penziju, nakon podnošenja zahteva, shvate da imaju problem sa radnim stažom. Kako ne bi došlo do komplikacija i neprijatnosti, jako je važno znati da li se sve uredno upisuje budući da nekad može doći do eventualnih grešaka u evidenciji.

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog osiguranja pokreće se kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji po službenoj dužnosti vodi evidenciju o ostvarenom penzijskom stažu.

Kako proveriti radni staž

Provera radnog staža nije uvek bila ista. Ranije je moralo da se čeka u redovima na šalterima PIO fonda kako bi se proverilo da li je poslodavac sve uredno upisao.

Nekada su se ovi podaci unosili u radnu knjižicu koja je predstavljala evidenciju celokupnog radnog staža. Međutim, danas je ta praksa stvar prošlosti – sada je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje omogućio građanima da brzo i lako dođu do podataka jer se evidencija vrši elektronski.

Staž se može proveriti u filijali PiO fonda, nezavisno od prebivališta, odlaskom na šalter kao i putem njihovog sajta. Svi građani koji imaju socijalno osiguranje i važeću ličnu kartu mogu elektronski da provere da li im poslodavci plaćaju doprinose za penzijsko osiguranje i u kom iznosu.

PROVERA RADNOG STAŽA Postoji nekoliko načina, ovaj je najbrži

Alo

 

Provera radnog staža preko interneta

Ipak, pre prvog korišćenja servisa, za proveru radnog staža preko interneta potrebna je šifra odnosno PIN kod za koji je neophodno prvo otići do Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Uzimanje šifri lično, a ne slanjem elektronskim putem predviđeno je kako bi se obezbedila puna sigurnost i zaštita ličnih podataka korisnika ove usluge, preneli su mediji saopštenje Fonda PIO uz objašnjenje da se šifra uzima jednom, koristi trajno i da je ova usluga potpuno besplatna.

Kako se podnosi zahtev za PIN kod u PIO Fondu?

Pomenuli smo već da se PIN kod mora prvo uzeti lično. On se dobija odmah podnošenjem zahteva za izdavanje šifre za pristup podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIN code) u najbližoj filijali ili službi filijale Fonda.

Kako bi građani bili sigurniji, PIN kod se kasnije može promeniti i kroz opciju promene pina u bilo koji šestocifreni broj.

U slučaju da PIN izgubite ili zaboravite, možete se javiti Fondu PIO i tražiti novu šifru.

To je rešenje koje je predviđeno i za slučaj da se 10 puta unese pogrešna šifra ,automatski će  biti onemogućen pristup traženim podacima te će on biti odobren samo uz novu šifru.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading