Kapadokija
Foto: Alo/Foto: Alo!/Marija Jakob

Kažu da je letenje balonom u Kapadokiji jedna od stvari koje bi trebalo obavezno da uradite za života.

Mnoge posetioce bez daha ostavlja i sam trenutak kada u ranu zoru skoro dvesta šarenih balona poleti ka nebu. Pre toga sledi napeto iščekivanje jer se do poslednjeg momenta ne zna da li će baloni moći da se otisnu u nebo ili ne jer vetar ne sme da bude prejak, ali ne sme da bude ni potpuno mirno, pa se čeka odobrenje državne kontrole leta. Iako deluje da će visoko gore na nebu biti vetrovito i hladno, cela ta nestvarna avantura podseća na lebdenje, a pogled na dolinu iz ptičje perspektive ispunjava dušu mirom i lepotom...

Kapadokija, smeštena u samom srcu Anadolije, jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turskoj, koju godišnje poseti oko dva i po miliona gostiju iz čitavog sveta privučenih kombinacijom prirodne lepote i jedinstvene arhitekture, nastale usled delovanja jakih vetrova i obilnih kiša na vulkansku lavu.

Regija Kapadokija je smeštena između tri ugašena vulkana - Erdžijes, Guldag i Hasandag, a upavo iz nanosa lave koji su tekli ovim predelima u prošlosti, uz uticaj jakih vetrova i kiše, formirane su te fascinantne kamene formacije stena sačinjene od belog vulkanskog pepela.

U otvorima u ovim mekim šupljikavim stenama drevni stanovnici Kapadokije našli su svoje domove, crkve, manastire i skloništa. Zbog staropersijskog značenja reči Kapadokija, ovu oblast nazivaju „zemljom lepih konja“ i „vilinskih dimnjaka“ koji liče na formacije iz naše Đavolje varoši, samo su veći i ima ih mnogo više. Vožnja balonom je samo jedan od načina da obiđete Kapadokiju, a možete se odlučiti i za jahanje konja, vožnju bicikla ili za ofroud avanturu.

Turisti najčešće odsedaju u gradovima Nevšehir, Urgup i Goreme, a najveću atrakciju predstavljaju tri podzemna grada: Derinkuju, Ozkonak i Kajmakli.

Konak u pećini

Kapadokija

Foto: Alo!/Marija Jakob

 

I smeštaj je u ovom delu Anadolije posebna avantura jer se veliki broj hotela bukvalno ugnezdio u pećinama. Prespavati u pećini, iako sa svim blagodetima modernih vremena, vraća putnika u neka daleka vremena, takoreći do praistorije, izazivajući osećanja od teskobe do ushićenosti... Ne uzbuđujte se ni ako se ujutru probudite i vidite mokre mrlje na svodu i zidovima sobe/pećine, jer će vam na recepciji reći: „To je normalno - pećina je to“.

Let balonom kao terapija

Kapadokija

Foto: Alo!/Marija Jakob

 

Standardna vožnja balonom traje oko 45 minuta, a koliko je to ozbiljna letelica, ispričao nam je pilot Ali, koji je završio vazduhoplovnu akademiju, a potom prošao i nekoliko obuka koje uključuju i ozbiljne fizičke treninge.

Dolina golubova

Između gradova Učhisar i Goreme nalazi se četiri kilometra duga i do 100 metara duboka Dolina golubova, koja je omiljeno mesto planinara, a u skorije vreme i blogera u potrazi za fantastičnim selfijima.

Podzemni grad nije za klaustrofobične

Kapadokija

Foto: Alo!/Marija Jakob

 

Vodiči će vas upozoriti da Podzemni grad nije za one koji ne podnose uske prostore, nedostatak vazduha i pate od sličnih teskoba, pa umesto spuštanja u utrobu zemlje, mogu da izaberu obilazak bazara na kojima se prodaju rukom tkani ćilimi, nakit od srebra sa sultanitom (kamenom koji menja boju), kožne tašne i razni drugi suveniri. Podzemni grad je mreža uzanih i niskih hodnika koje su ranohrišćani koristili za beg pred onima koji su progonili prve Hristove poštovaoce. Kroz te tesne hodnike u kojima su u toj dalekoj prošlosti ljudi mesecima boravili prolazite pogureni, ponegde čučeći, negde čak i puzeći. Taj podzemni lavirint danas je bezbedan, staze i hodnici su uređeni i osvetljeni, jasno obeleženi strelicama (plava za spuštanje, crvena za izlazak).

Živa lekcija iz istorije hrišćanstva

Kapadokija

Foto: Go Tutkiye

Kapadokija ima dugu istoriju kao mesto na kojem je hrišćanska zajednica imala svoje jako uporište. Najstariji dokazi o nastanjivanju Kapadokije ukazuju na hrišćane koji su u 2. veku bežeći od Rimljana sklonište pronašli u šupljim stenama i kamenim formacijama u Kapadokiji. Kapadokija je poznata i kao zemlja svetaca, smatra se rodnim mestom Svetog Đorđa i Svetog Grigorija. Grad Goreme je najpoznatiji po muzeju na otvorenom, s velikom brojem očuvanih hrišćanskih crkava u stenama, sa freskama koje su proglašene za neke od najlepših primeraka rane hrišćanske umetnosti. Ovo je samo jedan od razloga zbog čega se Goreme od 1985. godine nalazi na listi Uneskove kulturne baštine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading