POLAGANJE VOŽNJE U SRBIJI, AMERICI I NEMAČKOJ Ne razlikuje se samo u ceni, ovde je najlakše doći do dozvole
Foto: Shutterstock/Anastasija Vujic

Vožnja je najpopularniji i najlakši vid prevoza u većim gradovima, ali i u manjim mestima. 

Za vožnju je neophodna vozačka dozvola, a istraživanjem je otkriveno koliko se razlikuje ako polažete u Srbiji, Americi ili Nemačkoj.

Polaganje vožnje u Srbiji

Obuka B kategorije se sastoji od 40 casova teorijske i 40 casova praktične obuke.

Za prijavu praktičnog ispita neophodno je da kandidat ima zavrsenu obuku i položen ispit iz prve pomoći. Polaganje vozačkog ispita i dobijanje vozacke dozvole je moguće tek sa napunjenih 17 godina.

Teorijska obuka B kategorije je obavezna i kandidat mora biti prisutan na svim časovima teorijske nastave. Kandidat dnevno može imati najviše tri časa teorije. Nastava i polaganje teorijskog ispita za B kategoriju se obavlja u prostorijama auto skole.

Kandidat dnevno može imati maksimalno dva časa praktične obuke B kategorije.

Najkraći rok za koji se moze zavrsiti obuka B kategorije je 2 meseca.

Ukupna cena (ako kandidat položi iz prvog pokušaja) može iznositi od 80.000 dinara, pa čak i do 100.000 dinara.

Polaganje vožnje u Americi

Troškovi auto-škole mogu varirati u zavisnosti od države i vrste kursa koji se nudi.

Troškovi auto škole mogu se kretati od 200 do 800 dolara ili više. Ovaj trošak obično uključuje teorijsku obuku i praktičnu obuku.

Teorijski deo obuke traje 30 sati, a praktični 6 sati.

Prilikom upisivanja u auto-školu, kandidat mora imati navršenih 15 i po godina.

30 sati onlajn školovanja vozača je obavezno za tinejdžere u starosnoj grupi između 15 i po i 17 i po godina, da bi dobili dozvolu za maloletnike.

Kada učenik vozač između 15½ i 17½ godina dobije privremenu dozvolu za maloletnike, on/ona mora uzeti jedan čas vožnje u trajanju od dva sata u kalifornijskoj auto-školi sa sertifikatom DMV-a, kao što je Cantor's Driving School, pre nego što obavi bilo koju drugu vežbu za volanom vožnje. Kada se završi taj prvi čas vožnje, instruktor Cantorove auto-škole će potpisati i potvrditi tu dozvolu. U tom trenutku, učenik vozač može da vežba vožnju sa odraslom osobom.

Potrebna su i dodatna 4 sata časova vožnje sa kalifornijskom DMV sertifikovanom auto-školom. Kada se završi ukupno 6 sati časova vožnje, Cantor's Driving School će popuniti kalifornijski DMV obrazac, Potvrdu o završenoj obuci vozača, koja se podnosi u DMV na ispit za vozačku dozvolu.

Ako imate najmanje 17 i po godina, možete dobiti dozvolu da vozite bez završenog obrazovanja za vozača ili obuke vozača. Međutim, ne možete dobiti vozačku dozvolu pre nego što navršite 18 godina.

Polaganje vožnje u Nemačkoj

Pravo da se polaže za vozačku dozvolu se stiče sa 18 godina, i u Nemačkoj. Svaki punoletni građanin ima pravo da upravlja motornim vozilom, ako je za to stekao dozvolu.

Cena polaganja zavisi od više faktora. Neki raspon je od 2600 evra do 3500 evra.

Svaka škola ima pravo da sama određuje koliko će da naplaćuje časove, jer ne postoji jedinstveni cenovnik auto škola.

Ono što je obaveza je da taj cenovnik bude javan i transparentan, odnosno da svako može da se informiše koliko će mu se naplatiti časovi.

Činjenica je da ne treba svakome isti broj časova da bi savladao veštinu vožnje. Postoji propisano šta od časova mora da se ima, i prođe, ali nekome je potrebno više časova od drugih da bi savladao određene stvari.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading