PRVI ODNOSI VEĆ SA 15 GODINA Istraživanje Batuta otkrilo alarmantne činjenice, devojke u Srbiji masovno uzimaju pilule za dan posle
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema podacima "Batuta", najveći broj mladih u Srbiji prvi seksualni odnos ima u 15. godini.

"Problem ranih seksualnih odnosa može biti veliki zbog neznanja. Edukacija o zdravstvenom vaspitanju je nedovoljna. Informišu se na internetu, čak su smanjili i priče između sebe i priče sa starijim osobama – šta su polno prenosive bolesti, kako nastupa trudnoća, zašto dolazi do nekih infekcija", kaže dr Slađana Mihajlović, načelnica ginekologije u KBC "Dr Dragiša Mišović".

Profesorka psihologije Nevena Čalovska navodi da prva menstruacija koja označava seksualnu zrelost žene ne znači istovremenu i emocionalnu, socijalnu i relacionu zrelost.

"Definitivno kako živimo i kako naši mladi rastu, sigurno je da razumevanje seksualnih odnosa u emocionalni doživljaj nije u 13. godini kod najvećeg broja mladih dostignuta u meri u kojoj bi im dala osećaj ispunjenosti", dodaje Čalovska.

Nepravina upotreba

Mladi seks doživljaju kao odraz lične slobode i odrastanja, ali između telesnog i psihološkog sazrevanja često se nađe neznanje. Kada je reč o vidovima kontracepcije – 64 odsto "Batutovih" ispitanika koristilo je kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, dok je njih 13 odsto koristilo kontraceptivne pilule. Ali ta brojka nije beznačajna.

Oni koji koriste kontraceptivne pilule mogu ih kupiti i bez recepta u apotekama i često ih koriste nepravilno. Lekari se redovno susreću sa tim da pacijentkinje na pregledu i ne kažu da su ih koristile.

"Kontracepciju za dan posle upotrebljavaju devojke i dva do tri puta mesečno, što je strašno po njihov organizam", naglašava doktorka Mihajlović.

Savete uglavnom dobijaju od vršnjaka

Na seksualno ponašanje i znanje utiče više faktora, kažu psiholozi – sa mladima se malo priča i kod kuće, a saveti se traže među vršnjacima.

"Estradizacija estetike mladosti je jako povezana sa seksualnošću. To se prenosi na nizak starosni uzrast. Imate devojčice od sedam, osam godina koje se oblače i izgledaju kao devojke od 19, 20 godina, a podtekst toga jeste neka erotizacija i u svetlu toga sigurno je data neka socijalna dozvola", ističe Čalovska.

Ne samo što neobaveštenost o seksualnim odnosima može negativno da utiče na zdravlje, i fizičko i mentalno, sve je više i abortusa kod mladih. Nedavno je zbog prekida trudnoće u KBC "Dr Dragiša Mišović" došla 13-godišnja devojčica.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading