hladno vreme
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Danas ujutro ponovo stiže jak ciklon sa zapada koji će prvo zahvatiti Sloveniju i Istru, a kod nas će stići negde oko podneva, pa možemo očekivati vetroviti dan s mnogo padavina, kaže meteorolog Ivan Ristić.

- Kako sam i najavljivao, danas ćemo imati reprizu od prekjuče. Duvaće jak olujni vetar i pašće dosta kiše, što može da prouzrokuje i poplave u nekim delovima zemlje - najavljuje Ristić i dodaje da, ipak, centar ciklona ovoga puta ne ide direktno na nas, već će iz Slovenije preko severne Hrvatske krenuti ka Mađarskoj.

Smena kiše i sunca

U ponedeljak nas čeka malo i umereno oblačno vreme, s maksimalnom temperaturom od 21 stepena, što je više od prosečne za ovo doba godine. U utorak možemo očekivati i povremene pljuskove, kao i u sredu, kada će doći i do pada temperature - maksimalna će biti oko 15 stepeni, najavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. U četvrtak se očekuje malo i umereno oblačno vreme s maksimalnom temperaturom od 14 stepeni.

- Zbog drugačije putanje ciklona olujna košava će izostati, ali će južni vetar povremeno biti jak. Oblaci i kiša će već u prepodnevnim časovima zahvatiti Vojvodinu, a posle podne možemo očekivati da će kiša padati u većem delu zemlje. Vetar će po podne biti u skretanju na umeren zapadni i jugozapadni - najavljuje Ristić

- Idemo polako s temperaturama nadole, polarni front se postepeno spušta na jug - kaže meteorolog i dodaje da prema CFS modelu polarni vrtlog 26. novembra donosi zahlađenje i sneg.

Sneg u Sloveniji i BiH

U Sloveniji su se juče zabelele planine, a hladnoća se spustila i na niže predele! Prema podacima Agencije za životnu sredinu Republike Slovenije (Arso), na Kaninu je palo 32 centimetra snega, na Kredarici 25, na Vršiču 15, na Zelenici osam i na Vogli šest centimetara. Zabelelo se i na Krvavcu, Uršljoj gori, Pavličevom sedlu, Predelu, Korenskom sedlu, Ratitovcu i Rogli...

A zbog obilnih i intenzivnih padavina i grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like i celog Jadrana i njegove unutrašnjosti i danas postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, kažu u Hrvatskim vodama. I slovenačka Civilna zaštita upozorila je na porast nivoa reka Drave i Save.

Vatrogasci i druge službe imali su juče pune ruke posla od Istre do Dubrovnika zbog podizanja nivoa mora i nevremena. Pala su stabla na ulice u Umagu, Puli, Pazinu i Rovinju, a jedno je stablo palo je na  automobil u Puli, u dva slučaja pali su ili se nagnuli telefonski stubovi u Puli i Pazinu, a morska voda prodrla je u prizemlje obiteljske kuće u Poreču. More se prelilo i preko obale u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, došlo do par kuća kod Stona...

Visina snega na Bjelašnici juče ujutru bila je tri centimetra, pokazuju podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Na Bjelašnici je bilo maglovito, a temperatura vazduha nula stepeni, navodi Srna.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading