SPREMITE SE ZA JAČE POGORŠANJE VREMENA Evo kad možemo da očekujemo sneg i ozbiljno zahlađenje u Srbiji
Foto: Alo/Ilustracija/Youtube Printscreen/RTV

- Danas na jugu i jugoistoku pre podne oblačno uz kišu, dok se zatim očekuje smanjenje oblačnosti. Nad ostalim delom regiona pretežno sunčano, dok se krajem dana na zapadu, jugozapadu u jugu regiona očekuje novo naoblačenje uz moguću pojavu kiše - piše meteorolog Marko Čubrilo u novoj prognozi vremena za Srbiju.

Ovo naoblačenje je posledica približavanja novog, hladnog, fronta uz razvijanje sekundarnog ciklona nad severom Italije. Taj ciklon i frontalni sistem u njegovom sklopu će do nedelje ujutro nad zapadnim, severozapadnim i jugozapadnim delovima regiona usloviti jače pogoršanje uz kišu i gmljavinske pljuskove.

Od večeras južni vetar ponovo u pojačanju i u drugom delu noći ponovo vrlo jak, na planinama lokalno i olujan, u košavskom delu regiona jaka i olujna topla košava, a duž Jadrana olujan jugo.

U nedelju tokom dana padavinska zona će se brzo premeštati na istok i već sredinom dana bi trebala preći preko Hrvatske, zahvatajući severne i zapadne predele Srbije, istok BiH i veći deo Crne Gore, stoji u prognozi.

Kako se navodi, osim kiše, ponovo može biti jakih grmljavinskih pljuskova uz prolazno orkanske udare vetra i lokalnu pojavu tuče/leda, posebno tamo gde front stigne između 12h i 14h.

Do kraja dana padavine će zahvatiti i krajnji jugoistok regiona ali će polako slabiti. Iza fronta vetar južnog smera u slabljenju ali će i dalje na udare biti pojačan. Dnevni maksimum od +15 do +25 stepeni Celzijsua, u zoni fronta osetno hladnije.

Početkom sledeće nedelje promenljivo oblačno i do utorka posle podne uglavnom suvo. Dnevni maksimum u ponedeljak od +15 do +22 stepena Celzijusa.

- U utorak posle podne naoblačenje ponegde uz kišu ili pljusak ali se izrazito loše vremenske prilike ne očekuju, a ispred fronta neće biti olujnog južnog vetra. Sredinom nedelje svežije uz okretanje vetra na severozapadni smer, koji povremeno može biti i pojačan - najavljuje Čubrilo.

Padavine uglavnom nad središnjim i jugoistočnim predelima regiona i ne treba očekivati veću količinu padavina. Dnevni maksimum od +11 do +16 stepeni Celzijusa.

- U petak bi na kratko pred novo pogoršanje moglo otopliti, dok je od petka uveče i tokom narednog vikenda moguće jače pogoršanje uz obilnije padavine ali i osetnije zahlađenje te bi se oko 12. novembra maksimumi kretali od +4 do +11 stepeni Celzijusa, tako da bi u predelima preko 800mnv moglo biti snega.

Oko 13.11. su uz razvedravanje mogući i prvi jutanrji mrazevi nad većim delom regiona, a dalji razvoj sinoptike je još vrlo nejasan, mada trenutno ansamble niz ECMWF-a posle 11.11. pa sve do oko polovine meseca simulira temperature oko ili malo ispod proseka.

Količina padavina u narednih desetak dana uglavnom iznad, a nad južnim i jugoistočnim delovima regiona i znatno iznad proseka.

- Sumirano, sutra “repriza” petka uz olujan jugo, a zatim kišu i grmljavinu, početkom nedelje relativno toplo, dok od srede ulazimo u trend postepenog zahlađenja koji bi se posle 11. novembra trebalo intezivirati i potencijalno doneti i temperature malo ispod proseka - zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading