nevreme protutnjalo Srbijom
Foto: Alo/Foto: Alo!

Širom Srbije duvao je veoma jak jugozapadni vetar, na zapadu Srbije i na planinama s olujnim udarima od 80 km/h, a na višim planinama i u Podrinju i sa orkanskim udarima od 120 kilometara na čas. Oko 13 časova Beograd je pogodila snažna oluja s udarima vetra od 80 do 120 kilometara na čas, praćena pljuskovima, a uništeno je nekoliko automobila na koje je palo drveće.

Vetar je rušio sve pred sobom, obarao drveće, pa je u prekidu bio i saobraćaj na auto-putu Subotica - Novi Sad kod Zmajeva, objavljeno je na Instagram stranici 192.rs. Auto-put je bio, kako su saopštili „Putevi Srbije“, blokiran jer je drvo palo preko njega, i u smeru ka Novom Sadu saobraćaj se odvijao preticajnom saobraćajnom trakom. Zbog nevremena je i u Pančevu nastao kolaps u saobraćaju.

Katastrofe u užičkom kraju

nevreme protutnjalo Srbijom

Foto: Alo!

 

U Vidovdanskoj ulici u Užicu olujni vetar iščupao je bor koji je pao na kombi i počupao kablove, pri čemu je domaćinstvo ostalo bez struje. Takođe oštetio je odžak i krov na kući. Drvo su uklonile vatrogasno-spasilačke jedinice iz Užica. U selu Volujac, kod Bogdanovića česme, vetar je oborio drvo koje je pokidalo žice električne mreže i deo sela je bez struje. U Staparima vetar je odneo krov na kući i na štali. U selu Ježevica došlo je do požara, gde su izgoreli seno i automobili. Samo brzom intervencijom vatrogasaca sprečeno je da se požar proširi. I na Zlatiboru je duvao olujni vetar, koji je na hotelu „Palisad“ skinuo deo limenog krova...    Z. G.

Jak vetar pogodio je tokom jutarnjih sati u nedelju i područje Čačka. Usled jakih udara ljuljali su se građevinski kranovi u centru grada, a iz korena je počupano nekoliko stabala.

- Sedeli smo u kafiću na samom trgu kada smo začuli kako se lomi drvo japanske šljive posađeno na samom šetalištu. Izbegnuta je tragedija na svu sreću, jer u momentu kad su grane padale nije bilo prolaznika. Svakog sekunda mislili smo da će i zaljuljani kranovi pasti na tlo - rekao je za RINU Ognjen V. iz Čačka.

nevreme protutnjalo Srbijom

Foto: Alo!

 

U ovom gradu, u Ulici Milenka Nikšića, došlo je i do sudara dva putnička vozila zbog snažnog vetra koji je nanosio lišće na kolovoz.

Rivom u Novigradu plivale ribe

Hrvatski državni hidrometeorološki zavod izdao je za Jadran narandžasto upozorenje zbog jakog i olujnog juga, obilnih kiša koje bi mogle prouzrokovati i bujične urbane poplave. Kombinacija plime i jakog juga poplavila je rive diljem jadranske obale. Problemi su u Splitu, Zadru, Šibeniku, Rijeci... U Novigradu kod Zadra plima je toliko visoka da su ribe plivale poplavljenom rivom! Zbog jakih kiša, nabujale su Kupa i Sava, a saobraćaj je bio u prekidu na nekim deonicama koje je poplavila Kupa koja se izlila iz svog korita.

U Piranu i Izoli u Sloveniji zbog izlivanja mora oglasile su se sirene koje upozoravaju na opasnost jer postoji mogućnost, prema prognozama hidrologa, da bi mogli da budu poplavljeni niži delovi obale do visine od oko 40 centimetara. Zbog plavljenja duž vodotokova vatrogasci su tokom prethodne noći intervenisali na Bledu, u Kranju, Radovljici i Kamniku, objavila je RTV Slovenije. Štab civilne zaštite za Severnu Primorsku saopštio je da je jutros nešto posle pet sati došlo do pokretanja klizišta dužine od 10 do 15 metara u naselju Jazne u opštini Cerkno koje ugrožava stambeni objekat.

Jak vetar je u Drvaru oštetio krovove Doma zdravlja, na više stambenih i pomoćnih objekata, a odneo je i deo krova sa sportskog centra. Šef Službe opštinske civilne zaštite Dragoljub Bjeljac rekao je da su se usled obilne kiše izlile rečice i potoci, dodajući da su ekipe ove službe na terenu. Opštinu Glamoč zahvatile su obilne padavine i jak vetar, pa je deo urbanog dela ovog područja ostao bez električne energije.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading