Medicinski fakultet u Kragujevcu
Foto: Printscreen/Facebook

Na studije medicinskih nauka u Kragujevcu uputili su se iz čak osamnaest zemalja iz svih krajeva sveta. Polovina ih je iz Indije, ali tu su i studenti iz Tunisa, Nigerije kao i iz Francuske.

Za Kragujevački fakultet odlučili su se, kako kažu, zbog njegovog dobrog međunarodnog ugleda.

- Izabrala sam univerzitet u Kragujevcu zato što je jako poštovan univerzitet i ima bogatu istoriju - kaže Donia Hmaima, studentkinja iz Tunisa.

- Impresionirani smo svetskim rangom univerziteta u Kragujevcu - rekao je Mohamed Jusef Busiša, student iz Francuske.

U Srbiji i u Kragujevcu naišli su na prijateljsku i srdačnu atmosferu, kao i veliku podršku fakultetskih službi, ali i kolega iz Srbije.

- Glavna stvar koju volim u Srbiji su ljudi. Jako su gostoljubivi. Prihvataju ljude svih boja, godinu dana sam ovde i nikada nisam iskusila rasizam - otkriva Prešus Timikia Adetemi, studentkinja iz Nigerije.

- Upoznali smo dosta studenata iz Srbije, bili su jako ljubazni - nadovezala se Donia Hmaima.

Veliko interesovanje studenata za fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu nije slučajno ocenjuju na ovoj visokoškolskoj ustanovi, na kojoj već dvije godine postoje studije farmacije na engleskom jeziku, dok su studije opšte medicine nov akreditovani program.

- Od momenta kad smo dobili akreditaciju, uključili smo jednu široku kampanju po tom pitanju. Sklopili su se pored ove još nekih par srećnih okolnosti tipa da je fakultet i univerzitet dobro rangirani na nekim drugim međunarodnim listama, da smo imali dobre agente koji su radili u našu korist, koji su radili na prvom mestu na dovođenju indijskih studenata, posle toga i svih ostalih, jer otprilike 50% studenata dolaze iz Indije, a 50% je svih drugih zemalja kojih imamo ukupno 17, plus Indija, znači 18 ukupno - kaže dekan dr Vladimir Jakovljević.

Studenti iz inostranstva nastavu prate na engleskom jeziku, a u slobodno vreme upoznaju se sa našom kulturom, običajima i kulinarskim specijalitetima.

- Probao sam ćevape i bili su super - priznaje Mohamed Jusef Busiša.

U narednim godinama očekuje se još studenata iz inostranstva, koji će svakako doprineti kako ugledu Srbije i Kragujevca, tako i Fakulteta medicinskih nauka i Kragujevačkog univerziteta u celini.

(Kurir)

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading