Patrijarh Pavle
Foto: Alo/Foto ALO!

Patrijarh Pavle za narod je još za života bio živi svetac, čovek ljubav, skroman predstavnik crkve koji nema auto, telefon i vozi se tramvajem, obuću sam pravi... Njegove mudre reči se pamte a izreke i dan-danas citiraju.

Grob patrijarha Pavla u manastiru Rakovica iz godine u godinu pohode mnogi vernici, ne samo pravoslavni. Dolaze iz raznih delova Srbije, iz regiona, sveta... Žele da se poklone čoveku kojga su još za života smatrali svetiteljem, a među njima ima i onih koji svedoče o čudotvornim isceljenjima…

Beograđanka Jovanka Radaković ispričala nam je svojevremeno kako je pre nekoliko godina petogodišnji dečak koji od rođenja nije govorio prvi put progovorio na patrijarhovom grobu.

Patrijarh Pavle

Printcsreen

 

- Majka je tada sina prvi put dovela ovde. Oboje su stajali pored groba dok se majka molila. Posle nekog vremena mu je rekla: „Sine, hajde polako da krenemo“. U tom trenutku on izgovara svoje prve reči: „Mama, sačekaj još malo“ - ispričala je Jovanka novinarima.

- Redovno obilazim grob patrijarha Pavla svake nedelje, a poseban dolazak je na godišnjicu smrti patrijarha. Imam poseban osećaj dok stojim pored groba. Osećam toplinu, lepotu, ljubav božju, lakoću. Verujem da grob ima isceliteljsku moć - rekla je Jovanka.

Mnogi tvrde da je na samom ulazu u manastir i tik uz grobno mesto patrijarha drugačiji osećaj, da pored njegovog groba osete neko olakšanje, da su zaštićeni od svakog zla...

Zbog vere se čuda dešavaju

Verski analitičar Željko Injac povodom iscelenja i svedočanstva o čudima sa groba patrijarha Pavla konstatovao je da je vera zanimljiv fenomen.

- Ne možemo da sporimo da se zbog vere dešavaju čuda. Narod veruje da je imao sveti život, da je bio svetac pa su se u skladu sa tom verom i ponašali. Narod je crkva, a svedočanstvo crkve je ono što kanonizuje svetitelje u pravoslavlju. Narod je bio vezan za patrijarha zbog sudbonosnih i istorijskih dešavanja u tom momentu, a bili su ratovi, krize, izbeglištva... On je sam prethodno bio na tim prostorima i nekako je narod u patrijarhu Pavlu, koji je simbol crkve, video oslonac - rekao je Injac i dodao da patrijarh nikada nije pričao sa mržnjom o nekim narodima jer je umeo da se postavi iznad verskih i nacionalnih podela.

Partijarh Pavle rođen je 11. septembra 1914. godine, kao Gojko Stojčević, u selu Kućinci, Donji Miholjac, u porodici zemljoradnika. Zamonašio se u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri. Službovanje u Eparhiji raško-prizrenskoj posvetio je i obnovi crkava i manastira, a posebno monaškog života. Bogoslovski fakultet dodelio mu je zvanje počasnog doktora bogoslovlja.

Govorio je: „Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi“ i „Naša je obaveza da pomažemo bližnjem u nevolji, ali ne čineći pri tom nikakvo nasilje, jer svako je slobodan da izabere da li će da krene putem spasenja“.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading