REPUBLIKA SRBIJA KUPILA VAŽAN ISTORIJSKI DOKUMENT
Foto: EPA

Na osnovu inicijative koju je Muzej žrtava genocida uputio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, kao i na molbu predsednika Republike, Vlada Republike Srbije obezbedila je neophodna sredstva kako bi danas u poslepodnevnim časovima bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda.

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od njih od danas u vlasništvu Republike Srbije.

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine. 

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, nemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će ,,političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji“.

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji. 

Ovaj neprocenjivo vredan dokument i istorijski izvor koji se od danas nalazi u posedu Republike Srbije, istovremeno je predstavljao i zloslutni nagoveštaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obeležili razdoblje Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Današnjom kupovinom ovog prvorazredno značajnog istorijskog izvora Republika Srbija, njen predsednik i Vlada, još jednom su demonstrirali odlučnost i postojanje stručnih i svih drugih potrebnih logističkih resursa na osnovu kojih je moguće da se pristupi sistematičnom, stručnom i kontinuiranom povraćaju pokretnih kulturnih dobara u našu zemlju, odnosno kupovini onih jedinica istorijskog, kulturnog, umetničkog i drugog nasleđa od značaja za istoriju i kulturu srpskog naroda, kao i celokupne Republike Srbije.

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading