granica
Foto: Alo/Printscreen

Od polovine novembra na velikim graničnim prelazima stalne su kolone i višesatna zadržavanja kamiona. Da bi izašli iz naše zemlje, na prelazu Batrovci, teretnjaci su čekali i 20 sati. Pred vikend, broj vozila je manji, ali su i dalje duge kolone na prilazu granici.

Na izlasku iz Srbije poslednjih 15 dana čekanje nije bilo kraće od 6 sati.

Pre nekoliko godina granični prelaz je proširen, carinska služba opremljena, procedura pojednostavljena, ali je propusna moć i dalje uslovljena radom susednog terminala na Bajakovu.

"Carinska procedura na samom graničnom prelazu traje bukvalno nekoliko minuta, kada su ispravni papiri, odnosno, roba. Problem nastaje u onom delu kada se napuni međuzona, bukvalno posle završene carinske procedure kamioni nemaju gde da se parkiraju, ne mogu da nastave put. Karakteristično je za kraj godine da je obim teretnog saobraćaja povećan u ovom periodu", kaže Goran Đorović, šef carinske ispostave Batrovci za RTS.

Za dvanaest sati jučerašnje smene, u Srbiju je ušao 401 kamion, a iz kolone iz Srbije izašlo je skoro duplo manje - 211 teretnjaka. Razliku u broju mere dužinom administrativne procedure na hrvatskoj granici, kapiji Evropske unije.

Zbog sprečavanja ilegalnih migracija, na Bajakovu zakonska procedura traje 15 minuta. Od 341.000 kamiona od početka godine na granici, 75.000 tertnjaka više je ušlo, nego izašlo iz naše zemlje.

"Svi oni kamioni koji stoje na izlazu pošto im je ovo najkraća tura, ne rade papire na ulasku u Srbiju, nego samo prolaze kroz naš terminal, međutim sporo to jako ide, uvek je puna međuzona i to je problem isključivo do Evropske unije, odnosno hrvatske strane, oni rade usporeno", kaže Željko Perišić, menadžer špediterske kompanije "Milšped".

Čekanja na granici privrednici beleže minusom, a vozači - tanjim novčanicima i gubljenjem vremena. Kolone iz teretnog saobraćaja pred katolički Božić i Novu godinu preseliće se, kao i svih prethodnih godina, na zadržavanje u putničkom saobraćaju.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading