Fileri
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Botoks i hijaluron su dve ključne reči kada je reč o estetskoj medicini proteklih godina. Nakon što su dugo bili rezervisani samo za holivudske zvezde, ovi tretmani su postali pristupačniji i dostupni većini ljudi koji žele da se ulepšaju uz pomoć "iglica". Ono što mnogi ne znaju jeste da su u pitanju dve supstance koje, ne samo što su različitog sastava, već imaju i različite indikacije i mehanizme delovanja nakon ubrizgavanja.

Kako je za Alo! objasnio specijalista dečje hirurgije i lekar estetske i "antiaging" medicine dr Đorđe Nedeljković, postoji razlika između botoksa i hijalurona. 

- Iako često vidimo bombastične naslove pogledajte kako je x osoba otekla od botoksa, postoji značajna razlika između hijaluronskih filera i botoksa. Hijaluronski fileri, kao što ime kaže, sastoje se od molekula hijaluronske kiseline (materije koja već postoji u našem telu) i služe za nadoknadu izgubljenog volumena u potrebnim regijama lica. Botoks je neuromodulator i on na nervno-mišićnim spojnicama vrši blokadu pokreta mišića, tako da botoks ne može da menja volumene na licu, već deluje isključivo na pokrete, tj. mimiku mišića i na taj način uklanja bore - istakao je dr Nedeljković.

Hijaluron i botoks

Foto privatna arhiva

 

Uvek postavljamo pitanje kada je najbolje vreme za botoks, a kada hijaluron, odnosno, kada je najbolje da se započne sa tretmanima, a da posle ne bude previše kasno. Prema njegovim rečima, nema pravila niti jasnog odgovora kada treba krenuti sa estetskim, tj. "antiaging" tretmanima.

- Potrebno je da imamo svest da se svi menjamo sa godinama i da u startu imamo određenu negu i preventivu. Jasno je da bi svi želeli da znaju tačan datum kada početi, ali faktori genetike i spoljne sredine diktiraju naš izgled. Obično kažem da krećemo u antiaging kada osetimo potrebu za tim, a u dogovoru sa lekarima možete potvrditi svoje želje ili ih odložiti. Nikada nije kasno za antiaging tretmane, ako ste do njih imali negu, kako kože tako i celokupnog zdravlja. Najbolji antiaging je čuvati se jakog sunca, ne pušiti, imati balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, ne zloupotrebljavati konzumaciju alkohola. Baš ono što niko ne voli da čuje - poručio je on.

Mnogi se pitaju za koje delove lica se preporučuje botoks, a za koje hijaluron. Kako je dr Nedeljković naveo, botoks nam je pomoć za umirivanje bora obično u gornjoj trećini lica, tj. bora oko očiju, između obrva i na čelu. Postoje još neke regije za koje se može upotrebljavati, ali ovo su tri standardne.

- Botoks je neuromodulator što znači da sprečava kontrakcije mišića i posledično lomljenje kože, a samim tim i pojavu bora. Hijaluronski fileri služe sa nadokandu izgubljenog volumena i isticanja određenih regija lica. S tim u vezi on se na licu može gotovo svuda upotrebljavati. Najpoznatije procedure su: povećanje usana, isticanje jagodica, nadoknada volumena u obrazima, korekcija nosa, korekcija brade i vilice i slično - objasnio je doktor.

Postoji dosta predrasuda oko toga da li su ovi tretmani opasni, kao i to da li mogu da izazovu neželjene efekte. Pre svakog tretmana moramo biti svesni da bilo koja medicinska procedura nosi mogućnost pojave određenih komplikacija.

- Nažalost, u medicini 1+1 je retko dva, a ja to kao hirurg najbolje znam. Ove komplikacije mogu biti rane i kasne. Generalno najčešće su to pojava otoka i pojava modrica na mestu uboda i one brzo prolaze. Kasne komplikacije su otoci i eventualno pomeranje hijalurona, koje su srećom rešive. Postoji i grupa komplikacija tipa vaskularnih povreda koje se moraju prepoznati i koje zahtevaju dodatno lekarsko angažovanje. Zato se sve ove procedure "antiaginga" i estetske medicine moraju obavljati u zdravstvenim ustanovama, od strane lekara koji će najpre znati da prepozna komplikaciju, a potom i da je reši na adekvatan način - poručio je dr Nedeljković.

Hijaluron i botoks

Foto privatna arhiva

 

Žene koje se odluče na ovako nešto, pribojavaju se da li će nakon jednog tretmana sve češće morati da idu. Na pitanje koliko traju efekti botoksa, a koliko hijalurona, odnosno, koliko traje pauza od - do sledećeg tretmana, doktor je napomenuo da efekti botoksa traju do šest meseci.

- Primećeno je da u poslednje vreme ti efekti traju nešto kraće, ali bez obzira na to, moja preporuka je da se radi na šest meseci. Čak i da botoks ranije popusti, u vremenu kada ne radi, mišići rade i onda ne može da dođe do atrofije istih. Što se tiče hijalurona, on je postojaniji od botoksa. Trajanje zavisi od našeg metabolizma i aktivnosti, kao i od regije gde se filer nalazi. U pokretnijim regijama, kao što su npr. usne traje kraće, dok u statičnim regijama npr. nos duže se zadržava. Ako pričamo o vremenu, u usnama filer traje od tri do 12 meseci, u bradi  i do godinu dana, u regiji podočnjaka hijaluron može potrajati i do dve godine, a u regiji jagodica devet do 12 meseci - ukazao je on.

Dodao je da individualne razlike među ljudima su one koje određuju trajnost i poručio da se zbog toga ne poredimo sa poznanicima koji su radili slične procedure.

Doktor Nedeljković je ocenio da budućnost estetike i "antiaginga" su u procedurama koje održavaju kvalitet kože.

- To su tretmani tipa stimulacija sopstvenog kolagena, biorevitalizacije i ishrane kože, kao i  laserske procedure. Uvek imajte na umu da ne postoje brza rešenja kada je nega u pitanju i da je za svaki problem koji imate potrebno vreme i strpljenje. Dajte šansu kontinuiranoj nezi, promenite loše navike i videćete kako vreme radi u vašu korist - zaključio je on.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading