Projekat
Foto: Promo/Marina Jančević

 - Projektno sufinansiranje je najviše unapređeni deo novog Zakona o javnom informisanju i medijima. Zakonom su precizirane obaveze u vezi raspisivanja konkursa, kao i rok u kom se projekti moraju realizovati. Nastojali smo da novim Pravilnikom što bolje uredimo ovu oblast i otklonimo nedostatke uočene tokom decenije sprovođenja projektnog sufinansiranja, a da ceo postupak, odnosno svi akti nastali u postupku sprovođenja konkursa budu dostupni javnosti, vodeći računa pre svega o ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja. U skladu sa Zakonom, radi objedinjavanja svih relevantnih informacija i unapređenja transparentnosti realizacije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija će uspostaviti Jedinstveni informacioni sistem za sprovođenje i praćenje sufinansiranja projekata od 1. januara 2025. - rekao je ministar Jovanović.

I podsetio da je Zakon o javnom informisanju i medijima donet 27.oktobra 2023. godine, a na snagu je stupio 4. novembra.

- Misija OEBS-a u Srbiji snažno podržava reformu medija u Srbiji. Nedavno usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima, koji je prošle godine izradilo Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, daje prioritet transparentnosti i pristupu zanovananom na jasnim pravilima kada je reč o dodeli sredstava za sufinansiranje medija. Misija OEBS-a u Srbiji podržava Ministarstvo u organizovanju serije radionica sa ciljem da se zainteresovani akteri upoznaju sa svojim novim zakonskim obavezama i obezbedi prelazak na ažurirani pravni okvir. Želim da pohvalim Ministarstvo za proaktivan pristup informisanju i obučavanju zainteresovanih aktera o tome kako će se nove odredbe implementirati. Zajedničkim naporima sa Ministarstvom želimo da pomognemo lokalnim samoupravama da ove zakone sprovode na najbolji mogući način, za dobrobit građana Srbije - rekao je ambasador Bratu.

Ministar Jovanović je izjavio i da se novim Pravilnikom bliže uređuje sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa članom 15. Zakona o javnom informisanju i medijima.

Takođe, Pravilnikom je uređen izgled i sadržina obrasca za podnošenje projekata, kriterijumi za ocenu projekata, izgled i sadržina obrasca za podnošenje prijave za člana komisije, kriterijumi za bodovanje prijava za članove komisija, način rada i odlučivanja konkursne komisije, kriterijumi za internu i eksternu evaluaciju podržanih projekata, obaveza zaštite poslovne tajne i autorskog prava korisnika sredstava, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje konkursa u oblasti javnog informisanja.

Obukama su prisustvovali predstavnici jedinica lokalnih samouprava koji rade na poslovima projektnog sufinansiranja u cilju boljeg upoznavanja sa odredbama novog Pravilnika i pratećim obrascima.

U narednom periodu Ministarstvo će, takođe, organizovati i obuke namenjene zainteresovanim predstavnicima medija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, kao i obuke za lica koja su zainteresovana za rad u komisijama za ocenu projekata. Obuke se realizuju uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading