Divčibare
Foto: Alo/Nikola Todorović/Alo!

Zločin nad prirodnim bogatstvom najlepše planine u Srbiji desio se juče na zaprepašćenje mnogobrojnih turista i meštana koje su uznemirile motorne testere i divlja seča šume u samom centru Divčibara, tik uz dvorište Crkve Svetog Pantelejemona koja pripada Eparhiji valjevskoj, Srpske pavoslavne crkve.

Njegovo veličanstvo - profit, dakle, prošetalo je Divčibarama gazeći na svom putu zakone pravne države. 

Divčibare

Nikola Todorović/Alo!

 

Ekipa Alo! na poziv uznemirenih meštana na terenu je zatekla ekološki fijasko - posečenu šumu, postavljenu ogradu i slike najavljene gradnje megalomanskih razmera. 

Divčibare

Nikola Todorović/Alo!

 

Da li je ovo drskost, bezobrazluk, bahatost ili neinformisanost investitora (KEJ DOMUS) - pitaju se meštani, koji ističu da taj prostor ima i istrorijski značaj, zadužbine knjeginje Ljubice na kom se u blizini nalazi i istoimena česma.

Istorijski značaj:

Sama crkva je izgrađena na prostoru leve obale potoka Žujna između dve česme, na mestu gde se od 1926. godine održavao narodni vašar na dan Svetog Pantelejemona. Izvorište prve česme uzvodno ogradila je kneginja Ljubica, žena kneza Milloša.

Divčibare

Nikola Todorović/Alo!

 


Šokirani meštani veruju da će se divljoj gradnji stati na put. 
- Treba sačuvati ovu prirodu koja jeste, ima dovoljno mesta i za hotele i za spa centre i za sve ostalo, nema potrebe da se na ovakav način seče šuma i da se bukvalno u centru pored Crkve prave veliki hoteli - kaže Dragana Stojsavljević iz Rume koja često boravi na ovoj planini i ovde nalazi oazu mira i odmora. 

Divčibare

Nikola Todorović/Alo!

 

- Seču šumu, unuštavaju nam zdravlje i prave neke objekte, po meni je to velika greška, ali svako ima pravo da radi po svojoj savesti. Sramota je to za turiste koji dolaze, pa onda bi svi išli na Novi Beograd ili Zemun da žive tamo, ali mi meštani i okolna sela se najmanje pitamo u odnosu na ove što imaju drugi interes - kaže prodavac suvenira i kokica koji je često na svojoj tezgi u blizini. 

Divčibare

Nikola Todorović/Alo!

 

Estetski i urbanistički neprihvatljivo ovo deluje i Veselinu Gojšiću koji je vozač turističkog vozića na kojem svakodnevno turistima pokazuje blagodeti ove planinske lepotice. 

- Divčibare po sebi zaslužuje da dobije lepši izgled i nadležni organi bi trebalo da se potrude u tome, a ne da ovako gradi svako kome to padne na pamet. 

Divčibare

Nikola Todorović/Alo!

 

 Razočarani su i oni koji imaju najlepše uspomene iz detnjstva upravo na ovom mestu. 

- Ovo deluje jako ružno, s' obzirom da smo sestra i ja odrasle ovde, dolazile smo  kod dede svako leto i zimu i generalo ovo deluje rogobatno -  apsolutno sam protiv,  kaže K. Ž. šokirana onim što je zatekla u jutarnjoj šetnji. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Zona

17.03.2024 20:51

To du lopovdki Srbi kojima je mesto u zatvoru.

Mira

17.03.2024 21:09

@Zona - Opozicija seče šume i gradi nelegalno

ERINYES

17.03.2024 21:28

Onda ćemo da ojadimo bahate kriminalce, pa nek' se žale Vučiću. Imamo malo iznenađenje za njih...