Snimak devojčice iz Beča koja liči na Danku Ilić
Foto: Alo/Printscreen

Deset dana traga se za Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je misteriozno nestala u selu Banjsko Polje dok se igrala s majkom i bratom, i još uvek nema ni traga ni glasa od nje! Cela Evropa je na nogama, objavljene su fotografije rumunskih državljanki i za njima raspisana potraga! Zasad nema zvaničnih informacija da li je na snimku Danka iz Srbije!

Danka je nestala u utorak, 26. marta, oko 13 sati, kada se majka, kako je rekla, na trenutak okrenula i odvojila od ćerke da bi njenom bratu dala vodu. Devojčica je u tom momentu misteriozno nestala, a od tada su gotovo svi na nogama. Policija, Žandarmerija, pripadnici GSS, vatrogasci, kao i meštani i brojni dobrovoljci pretraživali su teren tražeći devojčicu. Helikopteri su preletali čitavu oblast, a u toku noći su korišćene i termovizijske kamere.

Kako saznajemo od našeg reportera sa lica mesta, juče su dvorište letnjikovca i okolina vrveli od policije, inspektora, vatrogasaca, a po prvi put na teren je dovedeno desetak pasa nemačkih ovčara koji su do detalja pretraživali teren.

Srbija, region, ali i Austrija podigli su se na noge nakon što je nedavno objavljen snimak na kojem se vide dve državljanke Rumunije sa devojčicom koja neodoljivo podseća na nestalu Danku. Na sajtu Interpola pod delom „žuti alarm“ raspisana je potraga za Dankom Ilić. Istovremeno, austrijska policija tragala je za devojčicom i za ženama sa snimka. Snimak je poslao naš čovek iz Beča, a tim povodom se oglasio i MUP Srbije. Upućen je tada apel Srbima koji žive u Beču, kao i svim građanima koji vide snimak da se jave policiji ukoliko imaju bilo kakve informacije o detetu. Kako saznajemo, nema zvaničnih informacija da je na snimku Danka, ali je navodno austrijska policija raspisala potragu za Rumunkama.

Bečka policija je objavila fotografije žena za kojima se traga izbliza, a tom prilikom su apelovali na građane da, ako imaju bilo kakve informacije o njima, jave organima reda na broj telefona 01-31310-33800 ili u bilo kojoj policijskoj stanici.

- Bečka policija nije izdala bilo kakvo zvanično saopštenje da li je dete identifikovano i da li je reč o Danki i za sada se ne oglašavaju tim povodom. Međutim, traga se za Rumunkama, policija je na ulicama i ukoliko su još u Austriji, uskoro bi mogle da budu i privedene. Čitava austrijska javnost je fokusirana na njih dve - rekao je izvor za Alo!

Cela Evropa traži Danku i piše o njoj!

Vest o nestanku devojčice iz Srbije odjeknula je u celoj Evropi. Pored srpske policije, za devojčicom tragaju i austrijska, slovenačka, Republike Srpske, crnogorska policija. Inače, Danka je glavna u tema u brojnim medijima širom Evrope. O njoj je pisao austrijski „Kronen cajtung“, a nemački „Bild“ je čak vest o devojčici stavio na naslovnu stranu. U tekstu pod nazivom „ Cela Evropa traži devojčicu sa cuclom - misteriozni video vodi u Austriju“ navode da je u toku jedna od najvećih potraga u istoriji Srbije.

„Bio je to početak jedne od najvećih operacija potrage u istoriji zemlje. Veliki kontingent policije, vatrogasaca i dobrovoljaca pročešljao je prigradsko naselje Banjsko Polje. Angažovani su bageri i psi tragači i aktiviran je sistem ’Pronađi me’, što je omogućilo da se javnost uključi“, navodi „Bild“ dodavši da je snimak iz Austrije stvorio nadu da je to ipak ta devojčica i da se uključila i austrijska policija u potragu.

Pored medija iz bivše Jugoslavije, slučaj Danke prati i italijanski javni servis RAI, a u Banjskom Polju i je i CNN. Reč je o novinarki iz rumunskog dopisništva, tačnije rumunske TV Antena 3, koja sarađuje sa CNN.

Bečka policija je na svojoj stranici podsetila da su obavešteni nakon što se pojavio snimak i nakon što su rođaci nestale Danke uvidom pretpostavili da bi moglo da se radi o devojčici iz Srbije.

Danka Ilić

Foto: Prinstcreen

 

- Srpski državljanin koji živi u Beču kaže da je video dvogodišnju devojčicu nestalu u Srbiji na tramvajskoj stanici u centru Beča 30. marta 2024. oko 20 časova. S detetom su bile dve žene. Kontaktirao je sa srpskim vlastima, koje su stupile u kontakt s bečkom policijom. Svedok koji je snimio dete je ispitan. Tačne okolnosti, posebno da li se zaista radi o nestaloj devojčici, predmet su istrage koja je u toku - istakla je policija.

Pesma: Cela me, majko, Srbija traži

Građani Srbije su potreseni zbog nestanka male Danke, o čemu sve vreme pišu po društvenim mrežama, a jedna od sugrađanki je čak napisala pesmu i posvetila je nestaloj devojčici. Prenosimo stihove u celosti:

"Gde si ti, majko, samo mi kaži
Želiš li čedo u svome krilu
Ne čujem otkucaje u tvome bilu

Ne vidim suze u tvome oku
Ni tugu tvoju, majko, duboku
Zar nisam tvoje sunašce jarko
Poželi da me pronađu, majko

Govore, majko, te priče kruže
Da si se odrekla pupoljka ruže
Ne mislim da si to mogla lako
Dokaži, majko, da nije tako

Ja sam još jedno ptiče malo

Što bi u gnezdu biti trebalo

Ne ruši gnezdo, majka ih vije
Verujem da to istina nije"

 

 

Inače, juče su se u brojnim medijima pojavile neproverene informacije u vezi sa snimkom. Najpre je rumunski CNN objavio na osnovu svog izvora iz istrage da je utvrđeno da na snimku nije mala Danka. Zatim se u regionu pojavila i neproverena informacija da je bečka policija saopštila da je utvrđeno da je reč o Danki i da se očekuju hapšenja. Zvaničnih potvrda ovih informacija nije bilo, niti se bečka policija oglašavala povodom toga.

Podsetimo, majka je rekla da se nakratko okrenula i da je devojčica nestala i da je od tada u agoniji.

- Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim boga da je što pre nađemo - poručila je prvog dana majka Ivana.

Do zaključenja ovog broja trajala je potraga za devojčicom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading