Pasoš
Foto: Profimedia/Profimedia

Bez dokumenata, posebno pasoša, nije moguće nastaviti putovanje niti se vratiti u svoju zemlju. Zbog toga je važno da znate kako da postupite ukoliko vam se dogodi da ste izgubili dokumenta, poput pasoša, lične karte, vozačke dozvole, ali i platne kartice i novca.

Kako nastaviti putovanje bez pasoša?

Prvenstveno o krađi, odnosno gubitku dokumenata, obavestite policiju zemlje u kojoj se nalazite i obavezno tražite da vam izdaju potvrdu o gubitku, kako biste izbegli potencijalne probleme.

U nekim zemljama mogu da odbiju da vam izdaju potvrdu ukoliko ne znate broj pasoša, vozačke dozvole ili lične karte, odnosno dokumenta koji ste izgubili, zato je korisno da pre putovanja sebi negde zapišete te podatke.

Potom se uputite u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo vaše zemlje kako biste dobili putni list sa kojim možete da se vratite u zemlju.

Sa tom listom ne možete da putujete u drugu zemlju, već isključivo možete da se vratite samo u Republiku Srbiju, odnosno zemlju koja je vaše zvanično prebivalište. Povedite računa i o tome da je u nekim zemljama neophodna i viza, a taj problem možete takođe da rešite u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Šta ako izgubite novac ili platnu karticu?

Ukoliko ste izgubili novac ili platnu karticu, pored prijave policiji, obavezno prvenstveno prijavite krađu i banci koja vam je izdala karticu.

Ne brinite ukoliko ste ostali bez svih novčanih sredstava i nemate novca da se vratite u zemlju jer postoji način da vam prijatelji ili porodica uplate novac na račun diplomatsko-konzularnog predstavništva koje će vam potom isplaiti novac na ruke.

Vaši rođaci ili porodica mogu da se obrate Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu koje će im dati preciznu informaciju kako da vam dostave novac.

B92

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading