Vakcinacija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je na konferenciji za novinare rekao da, iako je tokom poslednjih 10 godina mnogo inovativnih lekova stavljeno na listu, i dalje veliki broj onkoloških pacijenata, najviše onih koji boluju od raka mokraćne bešike, tumora glave i vrata, karcinoma bubrežnih ćelija i raka prostate, imaju problem da dobiju adekvatnu, savremenu terapiju.

Zaboravljeni rak

Statistički podaci pokazuju da je u Srbiji rak mokraćne bešike "zaboravljeni rak", koji sada u svetu ima nove terapijske opcije i daje nadu pacijentima da sa tom opakom bolešću duže i bolje žive.

- Pacijenti sa rakom mokraćne bešike javljaju se kasno, zato je veoma je važno da svako ko primeti neke simptome, a pogotovo krv u urinu odmah javi lekaru. Više od 2.500 hiljade ljudi oboli svake godine u našoj zemlji od raka mokraćne bešike, dok za više od 1.000 njih ova bolest ima fatalan ishod, i zato je veoma bitno uvođenje imunoterapije, kao najsavremenijeg oblika lečenja - izjavio je direktor Klinike za urologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Zoran Džamić.

Tumori glave i vrata

Govoreći o tumorima glave i vrata Borislava Nikolin, sa Instituta za onkologiju Vojvodine istakla je da se tumori glave i vrata javljaju većinom u starosnoj dobi od 50 do 70 godina.

Najčešće se javljaju rak usne šupljine, ždrela, grkljana, usana, sinusa, epifarinksa i pljuvačnih žlezda. Za tu grupu bolesnika mogućnost lečenja u Srbiji značajno je ograničena.

Nikolin je istakla da imunoterapija igra važnu ulogu u lečenju tumora glave i vrata, tako što aktivira bolesnikov imunološki sistem da ciljano napada tumorske ćelije.

Karcinom bubrežnih ćelija predstavlja najčešći malignitet bubrega, a godišnje se u Srbiji dijagnostifikuje oko 800 bolesnika.

Oko 25-30 odsto obolelih ima metastaze već pri dijagnozi, a do 30 odsto lokalizovanih tumora razvija udaljene metastaze nakon hirurškog tretmana, izjavila je naučni saradnik Suzana Matković, medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Ona je istakla da je uvođenje ciljane terapije u lečenje karcinoma bubrežnih ćelija produžilo preživljavanje do 36 meseci, ali je zbog razvoja rezistencije i neželjenih efekata na ove lekove i dalje postojala potreba za efikasnijom terapijom.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal Kada bi Vas uhapsili, šta bi Vaši prijatelji pomislili da ste uradili? 😆 #alo #alodnevnenovine #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #fy #prijatelji ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading