mesec dana od masakra
Foto: Alo/Foto ALO!

Zoran Pašalić naglašava da bezbednost i zdravlje na radu, pravo na stručno usavršavanje, pravo na rad ranjivih grupa, kao i izjednačavanje položaja žena i muškaraca na tržištu rada moraju biti prioriteti države u unapređenju oblasti rada, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana

Ističe da je neophodna efikasnija saradnja nadležnih organa i da preduzimaju adekvatne mere prema poslodavcima koji krše prava zaposlenih.

Navodi da se građani najčešće pritužuju zbog zlostavljanja na radu, nezakonitog prestanka radnog odnosa, neplaćenog prekovremenog rada, uskraćivanja prava na plaćeni godišnji odmor, kao i neisplaćivanja doprinosa za socijalno osiguranje.

Zaštitnik građana je ocenio da Srbija ima dobre zakone koji regulišu radna prava, međutim postoje izazovi u sprovođenju tih zakona i obezbeđivanju adekvatnih uslova rada za sve radnike.

Kako je rekao, zaposleni nedovoljno koriste postojeće zakonske mogućnosti za zaštitu njihovih prava, ali i nedostaje dijalog između poslodavaca i zaposlenih kada se radi o novčanim potraživanjima za koja je predviđena isključivo sudska zaštita.

U Srbiji se godišnje rešava i do hiljadu radnih sporova, a sudski postupci u oblasti radnih odnosa traju u proseku od pet do sedam godina, pokazuje statistika.

Pašalić je pozvao stranke u sporu, da uz učešće Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova i kancelarija lokalnih ombudsmana u Srbiji, reše problem mirnim putem, potpuno besplatno.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading