Studenti, fakultet
Tanjug/Dimitrije Goll
Studenti, fakultet

Tanjug/Dimitrije Goll

Studenti, fakultet, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Radna grupa u okviru platforme "FDU protiv nasilja", formirana na inicijativu Studentskog parlamenta Fakulteta dramskih umetnosti, objavila je danas izveštaj o pristiglim i obrađenim prijavama o prijavljenim slučajevima uznemiravanja i neprihvatljivog ponašanja nastavnog osoblja FDU.

U periodu od 21. januara 2020. do 17. februara 2021. godine primljeno je 12 prijava. Devet prijava se odnosi na seksualno uznemiravanje različitog stepena. Tri prijave se odnose na vređanje, omalovažavanje i ismevanje studenata/kinja.

Prijavljeno je ukupno šest osoba, od toga se na jednu osobu odnosi pet prijava, na dve osobe se odnose po dve prijave, a na tri osobe po jedna prijava.

- Prijavu za jednu osobu prosleđujemo nadležnim organima fakulteta na dalje procesuiranje, a za ostale prijave je u toku prikupljanje informacija - naveli su u saopštenju i dodali:

- Kvalitativna analiza svih prijavljenih slučajeva seksualnog uznemiravanja i neprihvatljivih praksi u nastavi biće dostupna Dekanu u zasebnim izveštajima.

- Zahvaljujemo se svim studentima i studentkinjama koji su odlučili da prijave svoja iskustva i molimo za strpljenje kako bi se svaki pojedinačni slučaj obradio u skladu sa postojećim procedurama i propisima FDU. Samo na taj način dalji rad platforme, ali i svaki pojedinačni učesnik/ca ovog procesa, mogu biti adekvatno zaštićeni, u postupcima koji su lišeni bilo kakve zloupotrebe i manipulacije - navela je ova radna grupa.

Oni su apelovali na medije da o pitanjima vezanim za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje izveštavaju profesionalno, balansirano i objektivno, štiteći žrtve i ugrožene.

Podsetimo, srpska glumica Milena Radulović pokrenula je lavinu reakcija nakon što je izašla u javnost sa pričom da je bila žrtva silovanja u jednoj beogradskoj školi glume.

Srpska glumica je optužila da ju je silovao, kako ona tvrdi, učitelja glume Miroslav Mika Aleksić, koji je zbog toga uhapšen i još se nalazi u pritvoru. Beogradski učitelj glume tokom saslušanja je negirao sve prijave devojaka.

Pročitajte još: