Ako hoćete tamo na more, a niste vakcinisani, nećete moći da pređete granicu
alo.rs
Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Nakon Rumunije, Islanda, Poljske, Moldavije, Sejšela i Mauricijusa (Tajland još uvek razmatra taj potez), sve više zemalja najavljuje da će vakcinisanim putnicima omogućiti ulazak bez negativnog PCR testa ili karantina. Važnost potvrde o vakcinaciji svakodnevno raste, uprkos brojnim kontroverzama.

Jedno od najaktuelnijih pitanja je gde može da se putuje i pod kojim uslovima?

Madeira spremno dočekuje putnike koji su već u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa. Pored njih, dobrodošli su i oni koji su preležali infekciju, što se dokazuje lekarskim uverenjem. Prema navodima Turističke organizacije Madeire, potvrda o vakcinaciji mora biti na engleskom jeziku. Ona mora i da sadrži informacije kao što su ime putnika, datum rođenja, vrsta vakcine i datum vakcinacije. Putnici koji su bili pozitivni na koronavirus u periodu od 90 dana pre puta, ali su se oporavili, moraju posedovati lekarsko uverenje koje to dokazuje.

Island je, takođe, najavio da će ukinuti karantin za putnike koji su vakcinisani. Turistička organizacija ove zemlje navodi da su izuzeti svi putnici sa važećom međunarodnom potvrdom o potpunoj vakcinaciji odobrenom vakcinom protiv koronavirusa.

Trenutno može da se putuje i na Sejšele koji su, takođe, otvoreni za vakcinisane turiste. Svi posetioci su izuzeti od dvonedeljnog karantina ako poseduju dokaz o potpunoj vakcinaciji (2 doze) i to najmanje dve nedelje pre putovanja.

Bez negativnog PCR testa

Rumunija već izuzima putnike koji imaju dokaz da su vakcinisani protiv kovid 19 (ukoliko je druga doza primljena najmanje 10 dana pre ulaska u zemlju) od PCR testa. Ovo pravilo se odnosi i na posetioce koji dokažu da su bili zaraženi koronavirusom od 14 do 90 dana pre ulaska u zemlju.

I Gruzija je olakšala ulazak. Vakcinisani putnici mogu ući u ovu zemlju bez daljih PCR testova. Svi ostali moraju imati negativan PCR test prilikom ulaska u zemlju. Posle tri dana boravka, putnici se moraju ponovo testirati. Međutim, između ova dva testa ne postoji karantin, piše travelmagazin.

Estonija je najavila da će putnicima koji prilože kompletan sertifikat o vakcinaciji biti dozvoljen ulazak u zemlju bez negativnog PCR testa. Takođe, oni više neće morati ni da se plaše desetodnevnog karantina na licu mesta. Međutim, epidemiološke mere u zemlji se još uvek moraju poštovati, mada su propisi mnogo opušteniji. Prodavnice i restorani su otvoreni, ali sa ograničenjem kapaciteta.

Od 1. aprila 2021. godine Kipar planira da dozvoli ulazak vakcinisanih izraelskih državljana, bez karantina i negativnog PCR testa. Izrael je, takođe, u pregovorima za takav sporazum sa Grčkom. Obe države bi priznale jedna drugoj potvrde o vakcinaciji, stvarajući tako neku vrstu putnog koridora. Izrael ne bi bio prva zemlja koja je potpisala takav sporazum sa Grčkom.

Grčka i Velika Britanija su u pregovorima oko "kovid pasoša", koji bi britanskim državljanima omogućio odlazak na odmor u Grčku, bez karantina, od početka maja. Očekuju se pregovori Grčke i sa drugim državama.

Početkom februara, švedska vlada je najavila da bi digitalni kovid pasoš trebalo da bude spreman za upotrebu pre leta.

Vest koja još uvek nije zvanično potvrđena je i da će Španija dozvoliti vakcinisanim putnicima iz određenih zemalja da provedu letnji odmor u ovoj zemlji bez karantina, pod uslovom da imaju negativan PCR test.

Pročitajte još: